Tidigare korrespondent: Kina förbereder för krig

publicerad 10 mars 2021
- av Isac Boman
Kinesiska soldater.

Statskanalen SR:s tidigare Kinakorrespondent David Carlqvist bedömer det som sannolikt att den kommunistiska diktaturen nu förbereder sig för att vinna ett högteknologiskt och högintensivt krig – mest sannolikt en invasion av Taiwan.

Enligt en analys av David Carlqvist har den kinesiska militärbudgeten ökat med 6,8 procent under 2021. Under 2020 ökade budgeten med nästan lika mycket – 6,6 procent.

Dessutom är de flesta experter eniga om att Kina medvetet underrapporterar sina militära kostnader och att de egentligen lägger betydligt mer pengar på sin militära upprustning än vad som faktiskt offentliggörs.

Enligt Carlqvist förbereder sig den kommunistiska regimen bland annat för att ”kunna vinna ett kort, högintensivt krig och högteknologiskt krig i sitt närområde” och att man därför köpt in avancerad krigsteknologi till sina skepp och flygplan, exempelvis robotar.

Det mest sannolika målet för en kinesisk invasion är Taiwan. Dessa kan i sin tur då komma att få stöd från USA och det är oklart huruvida den kinesiska militären idag skulle stå sig mot den amerikanska.

Kan Kina vinna ett krig mot USA? Det spekulerar man i. Vissa menar att man kan det redan i dag i sitt närområde, även om Kina inte är lika mäktigt som USA globalt sett”, kommenterar Carlqvist.

Han menar vidare att Kina förmodligen kommer att invadera Taiwan ”förr eller senare” och konstaterar att det är ett av landets uttalade utrikespolitiska mål.

Analytiker tror att när Kina väl bedömer att de definitivt, eller med väldigt stor sannolikhet kan vinna, så finns det en överhängande risk för att man kommer att agera militärt för att återinlemma Taiwan i Kina”, avslutar han.

Taiwan är en etniskt och kulturellt kinesisk östat i Sydkinesiska havet med drygt 23 miljoner invånare.

Formellt heter staten "Republiken Kina" och härrör från det nationalistiska Kuomintang-partiets kinesiska republik som täckte hela det kinesiska fastlandet. När man under ledning av generalen Chiang Kai-shek förlorade inbördeskriget mot Mao Zedungs kommunistparti i efterdyningarna av andra världskriget, gick Kuomintang-ledningen i exil till Taiwan och behöll suveränitet där.

Den kommunistiska folkrepubliken Kina och Republiken Kina gör bägge anspråk på att representera den historiska entiteten Kina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!