Sydkorea övervakar personer som rört sig i coronadrabbade områden

publicerad 15 maj 2020
- av Markus Andersson
Sydkoreansk polis övervakar medborgarnas rörelsemönster via mobildata.

Sydkorea tar till allt mer auktoritära metoder för att bekämpa coronapandemin. Nu har landets polis fått i uppdrag att spåra, kartlägga och identifiera de personer som besökt ett nattklubbsområde som är hårt drabbat av smittan. Dessa ska sedan tvångstestas.

Även om Sydkorea påstås ha börjat lätta på sina restriktioner så använder sig polis och myndigheter fortsatt av drastiska åtgärder för att kontrollera smittspridningen, bland annat spårning via mobildata som sedan används för att identifiera och kartlägga människor som befunnit sig i ett visst område.

Den här gången handlar det om nattklubbsområdet Itaewon i Seoul där 101 nya fall av smittan har upptäckts nyligen. Via omfattande kartläggning har polisen fått fram en lista med 10 000 identifierade personer som besökt området under de senaste veckorna, skriver TT. Dessa människor har sedan fått sms där det framgår att de ska infinna sig för provtagning för covid-19 eller riskera dryga böter.

Det drabbade nattklubbsområdet är också en populär plats för homosexuella med många gayklubbar och liknande faciliteter. Detta har fått homo-aktivister att rasa och menar att landets homosexuella utsätts för särskild diskriminering och stigmatisering under coronakrisen.

Amnesty har gått ut och fördömt landets agerande, dock inte att man övervakar och kartlägger befolkningens rörelsemönster, utan att ”vissa grupper” riskerar att pekas ut hårdare än andra och stigmatiseras mer än vad de enligt Amnesty redan görs.

Sydkorea publicerar sedan tidigare regelbundet varningar om platser där smittade personer tros ha befunnit sig, något som enligt kritiker kan användas för att även andra aktörer än myndigheterna ska kunna identifiera misstänkt smittade.

Landets hårt kritiserade och integritetskränkande åtgärder för att få bukt med viruset ska enligt uppgift trots allt ha givit resultat. Under måndagen rapporterades bara 27 nya fall in och sammanlagt har endast 250 personer dött, enligt officiell data.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!