Sebastian Kurz sätter österrikarna i husarrest

Coronarepressionen

publicerad 16 november 2020
- av Isac Boman
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz på World Economic Forum 2019.

Förbundskanslern Sebastian Kurz har nu beslutat sig för att försätta österrikarna i en mycket hårdför husarrest med ett utegångsförbud som gäller dygnet runt. Människor uppfordras samtidigt att bara ha en enda social kontakt och alla butiker som inte är “nödvändiga” ska stängas ner.

Coronarepressionen över hela västerlandet blir allt mer extrem. Kritiker världen över ifrågasätter huruvida de långtgående tvångsåtgärderna som regeringsföreträdare infört i efterdyningarna av coronakrisen verkligen är rimliga eller ens förenliga med mänskliga rättigheter eller en modern demokrati. Allt fler människorättsaktivister, medicinska experter och medborgare uttrycker växande oro för vad de hårda restriktionerna kan få för konsekvenser för folkhälsan, ekonomin och medborgarnas politiska rättigheter.

Detta tycks dock inte bekymra ansvariga politiker som på många håll envist håller fast vid, och till och med utökar de totalitära och repressiva åtgärderna mot medborgarna. Däribland återfinns nu även Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz som omgående sätter hela den österrikiska befolkningen i husarrest och tillåter endast en enda social kontakt samtidigt.

– Träffa ingen. Varje social kontakt är en för mycket, säger han enligt TT.

Restriktionerna gäller inledningsvis till den 6 december men kan eventuellt förlängas – om makthavarna anser att detta skulle behövas.

Sedan tidigare har österrikarna haft utegångsförbud mellan klockan åtta på kvällen och sex på morgonen. Detta utökas nu och gäller hela dygnet, med undantag för nödvändiga inköp och motion.

Dessutom kommer alla butiker som inte bedöms som ”nödvändiga” att stängas ner, vilket innebär att exempelvis frisörer och massörer upphör med sin verksamhet.

Alla som kan arbeta hemifrån tvingas nu göra detta och all undervisning ska ske via distans, så även för riktigt små barn. Nedstängningen av samhället beskrivs som lika eller mer omfattande än den som skedde i mars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!