Ryska anklagelserna: USA-labb bedrev Hiv-forskning på ukrainska soldater

Det nya kalla kriget

publicerad 5 februari 2023
- av Isac Boman
T.v: Generallöjtnant Igor Kirillov. T.h: Genrebild - forskare med skyddsutrustning.

Rysslands försvarsministerium hävdade under måndagen att man funnit bevis för att USA-finansierade laboratorier i Ukraina ägnat sig åt Hiv/Aids-forskning på ukrainska soldater. Syftet uppger man ska ha varit att skapa biologiska vapen och testa dem på befolkningar längs den ryska gränsen.

Generallöjtnant Igor Kirillov, befälhavare för Rysslands nukleära, biologiska och kemiska försvarsstyrkor visade upp dokument på ukrainska som han påstår refererar till studier om Hiv-infektioner. Dessa ska ha påbörjats 2019 och riktats mot grupper som soldater, fångar och missbrukare samt andra ”patienter med hög smittorisk”.

Enligt Kirillov har den ryska militären kommit över mer än 20 000 dokument som handlar om bioprogrammen i Ukraina och även intervjuat ögonvittnen och deltagare. Detta ”bekräftar Pentagons fokus på att skapa biologiska vapenkomponenter och testa dem på befolkningen i Ukraina och andra stater längst Rysslands gräns”, enligt befälhavaren.

Karen Saylors, vd för Labyrinth Global Health (tidigare Metabiota) – är ett företag som kopplats ihop med den amerikanske presidenten Joe Bidens son Hunter, som är en av de personer som kopplas ihop med den hemliga forskningen.

De senaste högarna med dokument påstås komma från företaget Pharmbiotest och påträffades i januari i Luhansk.

– Kliniska prover och patienthandlingar med personliga data begravdes istället för att kremeras eller förstöras på ett korrekt sätt. Detta tyder på att förstörelsen av bevisen genomfördes mycket hastigt, fortsätter Kirillov.

Redan i oktober 2022 lämnade Ryssland in ett officiellt klagomål över påstådda USA-finansierade biologiska aktiviteter i Ukraina och krävde samtidigt att FN skulle undersöka saken. FN:s säkerhetsråd förkastade dock begäran efter att USA, Storbritannien och Frankrike röstat emot.

Generallöjtnanten menar vidare att Washingtons biologiska forskning, som sker långt bortom USA:s egna gränser, utgör ett reellt hot och pekar också på USA:s inblandning i studier om coronavirus som genomförts i bland annat laboratoriet i Wuhan, Kina.

USA har hela tiden förnekat att man ägnat sig åt någon form av utveckling av biologiska vapen i Ukraina och kallat tidigare anklagelser för ”absurda”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!