Oroligt på Krimhalvön

Krisen i Ukraina

publicerad 27 februari 2014
- av Alexander Almqvist

[slider id=’15575′ name=’Protester Kiev’]

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De våldsamma upplopp och demonstrationer som inträffat i Ukrainas huvudstad Kiev har spridit sig till Krimhalvön där regionsparlamentet har stormats. Nu ger sig Ryssland in i leken på allvar.

Enligt den brittiska dagstidningen The Guardian har Rysslands president Vladimir Putin gett order till landets flygvapen att mobilisera sig vid den ukrainska gränsen. Dessutom ska Ryssland på onsdagen ha genomfört en stor militärövning under onsdagen som omfattade knappt 150 000 soldater.

Oppositionspolitikern Oleksandr Turtjynov, som är Ukrainas tillfälliga president, har svarat på Rysslands militära aktivitet och säger att de ryska truppförflyttningarna kommer att ses som en militär aggression.

Ukraina kräver omedelbara konsultationer med Moskva och har kallat till sig det ryska sändebudet i Kiev.

Natten till torsdagen stormade ett 50-tal maskerade och beväpnade män regionsparlamentet i Krims huvudstad Simferopol. Männen ska sedan ha hissat den ryska flaggan, skriver CNN.

USA:s utrikesminister John Kerry fördömer Rysslands agerande, och Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen är oroad.

Samtidigt rapporterar den ryska nyhetsbyrån ITAR-TASS att Ryssland kommer att ge skydd åt Ukrainas nu avsatta president Viktor Janukovytj på rysk mark. Janukovytj är för tillfället på flykt från Ukraina efter att storskaliga protester och upplopp belyst missnöjet mot honom i delar av Ukraina.

Krimhalvön är belägen i södra Ukraina och befolkas av mestadels ryssvänliga invånare. Många som CNN talat med i Krim är upprörda över att Viktor Janukovytj blivit avsatt.

I söndags deltog över 20 000 Krimbor i en demonstration som uppmanade till att Krim skulle bryta sig ur Ukraina och inträda i Ryssland.

 

 

Alexander Almqvist
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!