Majoritet uppfattar Astra Zenecas covidvaccin som farligt

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 23 mars 2021
- av Markus Andersson
Allt fler är kritiska till AstraZenecas vaccin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En majoritet av medborgarna i Tyskland och Frankrike litar inte på AstraZenecas kontroversiella coronavaccin utan anser att vaccinet är osäkert. Även i länder med historiskt hög tilltro till vaccin  sjunker nu förtroendet.

Det är YouGov som gjort en undersökningar med 8000 personer om vad de anser om AstraZenecas, Modernas och Pfizers coronavaccin.

Skandalerna där det framkommit att AstraZenecas vaccin ligger bakom allvarliga blodproppar som orsakat flera dödsfall har lett till minskat förtroende för vaccintillverkaren och i Tyskland uppfattar nu färre än en tredjedel av invånarna att vaccinet är säkert.

Även i Frankrike är många kritiska och 61 procent uppger att de inte anser att vaccinet är säkert, detta efter att flera EU-länder temporärt tvingas pausa vaccinet efter rapporter om mycket allvarliga vaccinskador.

– Efter att oro uttryckts kring vaccinets skydd och styrka av ledare runt om i Europa så har AstraZenecas vaccin utan tvekan skadat sitt rykte om säkerhet runt om på kontinenten, konstaterar Yougovs analytiker Matt Smith och menar vidare att många människor kommer att oroa sig över huruvida de kommer bli tilldelade AstraZenecas eller någon annan tillverkares vaccin.

Samtidigt är tilltron till Pfizers och Modernas mRNA-vacciner fortsatt relativt hög. Detta trots att särskilt Pfizers vaccin kopplats ihop med betydligt fler vaccinskador och dödsfall relaterade till injektionerna.

Sedan tidigare har även Sydafrika bett om att få skicka tillbaka en miljon doser av vaccinet efter att forskare kommit fram till att vaccinet inte lyckats förhindra ens milda eller måttliga virusvarianter i landet.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har beskrivit vaccinet som ”kvasieffektivt för människor över 65”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!