Falska nyheten om Bill Gates: Sålde in ”dödspaneler” på G20-mötet

publicerad 25 november 2022
- av Isac Boman
Bill Gates och hans globalistiska aktivism har genom åren varit föremål för mycket hård kritik.

Ett tolv år gammalt utspel från Bill Gates har på nytt blivit viralt och förvrängs felaktigt till att multimiljardären förespråkat dödspaneler under G20-mötet i Bali förra veckan.

Den senaste veckan har en nyhet om globalisten och vaccinlobbyisten Bill Gates fått mycket stor spridning på sociala medier. Nyheten går i stort ut på att Bill Gates under G20-mötet i Bali, som hölls den 15-16 november, i ett tal till de församlade världsledarna skall ha sagt att det snart kommer att behövas ”dödspaneler” eller ”dödsjurys” som ska beordra avlivning av sjuka och skadade människor som bedöms kosta samhället för mycket pengar.

Nyheten som även spridits av svenska användare på sociala medier är dock falsk på flera punkter.

Till att börja med är videoklippet som man hänvisar till och där Gates pratar om ”death panels” inte alls från något G20-möte utan från ett event anordnat av Aspen Institute i Colorado. Det är heller inte från 2022 utan från 2010 – alltså 12 år gammalt.

Vad gäller utspelet från 2010 så är det förstås öppet för tolkning vad Gates egentligen menar och anser i frågan och han nämner mycket riktigt ”dödspaneler” när han pratar om hur de höga offentliga kostnaderna för livsuppehållande vård påverkar finansieringen av andra områden – exempelvis lärarlöner.

Han säger också att det är ”tabubelagt” att prata om hur den livsuppehållande vården finansieras och att själva debatten i frågan, där man ställer kostnaden i jämförelse med kostnaden för att ha ett antal lärare anställda, av kritiker anklagas för att vara en ”dödspanel”. Ingenstans i materialet säger dock den kontroversielle mångmiljardären någonting om att ”dödspaneler kommer att bli nödvändiga inom en nära framtid” – vilket är ”nyheten” som sprids som en löpeld på sociala medier.

Tilläggas kan att en talesman för Bill and Melinda Gates Foundation påpekar att Bill Gates överhuvudtaget inte deltagit i årets G20-möte och pekar på att Gates vid tidpunkten istället befann sig i Kenya.

Noterbart är att Gates omnämnande av ”dödspaneler” uppmärksammades av oroliga dissidenter redan 2010 när han faktiskt pratade om dem. Det är oklart huruvida det handlar om medveten desinformation eller bara beror på bristande källkritik hos de som sprider nyheten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.