EU-länder enas om nytt migrationsavtal

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 9 juni 2023
- av Sofie Persson
EU Facebook

Efter flera år av diskussioner uppger EU att medlemsländernas kunnat enas i ett nytt avtal om migrationspolitiken.

Avtalet ska bland annat innebära att länderna kommer att tvingas hjälpa varandra mer och att man även kan köpa sig fri från att pröva asylsökanden.

Asyl- och migrationspolitiken har skapat mycket osämja bland EU-länderna under många år. Nu uppges att man landat i ett nytt avtal angående migrationspolitiken vid ett möte under torsdagen trots att Ungern och Polen röstade emot, och där Bulgarien, Slovakien, Malta och Litauen valde att lägga ned sina röster.

Som tidigare kommer migrationshanteringar att i första hand ske i det EU-land dit de sökande anländer, men andra länder ska tvingas att hjälpa till om det uppstår en “svår situation”, vilket kan innebära hjälp med omfördelning, personal, utrustning eller pengar.

Det ska samtidigt också bli lättare att skicka tillbaka migranter som inte har asylskäl, en fråga som Italien uppges ha drivit igenom. I dessa fall ska man heller inte behöva skicka tillbaka personerna till deras ursprungsland, utan även kunna skicka dem tillbaka till det land utanför EU som de närmast anlänt från. Däremot krävs att personen i fråga har någon form av anknytning till landet samt att det enligt EU klassas som säkert.

Länder kan nu också välja att “köpa sig fria” från en asylsökande, det vill säga att man kan betala en summa på 20 000 euro per person som man av någon anledning inte vill asylpröva. Pengarna kommer att gå in i en ny EU-fond.

EU-kommissionärerna Margaritis Schinas och Ylva Johansson lade fram kommissionens förslag om en ny ”asyl- och migrationspakt” i september 2020. I parlamentet har under våren behandlats hur man där vill att reglerna ska se ut, medan medlemsländerna genom det så kallade ministerrådet, europeiska rådet, enades om sin syn på de tyngsta bitarna vid ett ministermöte nu på torsdagen.

Förslaget är dock inte formellt godkänt ännu, men förväntas bli det av samtliga EU-instanser under det första kvartalet av 2024.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!