Donald Trump sparkar chefen för cybersäkerhet

publicerad 18 november 2020
- av Markus Andersson
Cybersäkerhetschefen Chris Krebs.

Chris Krebs har fått sparken som USA:s chef för cybersäkerhet. Detta eftersom presidenten menar att han aktivt ljugit om landets valsäkerhet och förnekat omfattande manipulation och valfusk.

Det senaste uttalandet från Chris Krebs om säkerheten i valet 2020 är mycket felaktigt, eftersom det har förekommit omfattande oegentligheter och bedrägerier”, konstaterar presidenten och pekar på en lång rad exempel på inrapporterat valfusk och konstaterar därefter att Krebs får sparken med omedelbar verkan.

Krebs som har en bakgrund som chef på Microsoft har basat för CISA, myndigheten som ansvarar för cybersäkerheten i USA och förra veckan hävdade han att påståenden om valsystemets brister och valfusk är ”ogrundade” och att han har ”det största förtroendet för vårt valsystems säkerhet och integritet” och hävdade att det senaste valet var ”det säkraste i amerikansk historia”.

I det senaste valet har det kommit in många rapporter och vittnesmål om omfattande valfusk, något också president Donald Trump har valt att lyfta fram och kräver att få undersöka. Chris Krebs och CISA har dock hela tiden förnekat valfusk och hävdar att det inte finns några bevis på omfattande digitalt fusk där röster har försvunnit eller manipulerats, skriver Fox News.

Det finns inga bevis på att något röstsystem har tagit bort, tappat bort, ändrat röster eller på något sätt ha komprometterats” hävdar man i ett uttalande.

Många är dock skeptiska till myndighetens påståenden och Donald Trumps förtroende för Krebs som chef är nu alltså förbrukat.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.