Cincinnati-demokrat åtalas för korruption

publicerad 27 november 2020
- av Per Nordin
Den korruptionsanklagade demokraten P.G. Sittenfeld.

P.G. Sittenfeld, kommunalpolitiker i Cincinnati har arresterats för korruptionsrelaterad brottslighet. Den 36-årige demokraten misstänks för utpressning, it-bedrägerier och för att ha tagit emot mutor.

Noterbart är att Sittenfeld är den tredje kommunpolitikern som under 2020 åtalas för att ha värvat röster i utbyte mot pengar. Efter en kort överläggning i domstolen beslutades det också att han skulle lämna ifrån sig sina passhandlingar och att han förbjöds från att lämna regionen.

En 20 sidor lång utredning visar att Sittenfeld tagit emot omkring 40 000 dollar i utbyte mot att han ska agerat och gjort specifika saker i sin roll som kommunpolitiker.

Enligt åtalet ska demokraten ha accepterat mutor under 2018 och 2019 i utbyte mot att han skulle ”leverera röster” och lobba för att få igenom utvecklingsprojekt i staden. Bara under november och december 2018 tog han emot motsvarande 50 000 kronor i detta syfte.

Investerarna som mutade Sittenfeld var dock egentligen federala agenter som sedan tidigare fattat misstankar om hans korrumperade beteende och enligt dessa ska Sittenfeld ha skrutit om att han ”kunde flytta fler röster än någon annan person”.

Under de följande månaderna ska Sittenfeld ha sagt till investerarna att han fortsatte sätta press på andra kommunpolitiker och lovade att öka pressen ytterligare för att utvecklingsprojektet skulle bli verklighet.
Noterbart är att Sittenfeld lyckades samla in över 700 000 dollar för sin valkampanj där han hoppas bli nästa borgmästare och ansågs av många ha en god chans att vinna – åtminstone innan korruptionsanklagelserna uppdagades.

Enligt amerikansk lagstiftning är det ett brott mot federal lagstiftning att acceptera kampanjdonationer i utbyte mot gentjänster och det kan leda till fängelse.

Även Sittenfelds kollegor Jeff pastor och Tamaya Dennard misstänks för korruption och mutbrott. Den sistnämnda har frivilligt avgått från kommunfullmäktige men Sittenfeld och Pastor har hittills valt att sitta kvar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.