Astra Zeneca-chef död i ovanlig hjärnsjukdom

publicerad 25 mars 2021
- av Isac Boman
José Baselga i ett möte 2015 på den ultraglobalistiska tankesmedjan World Economic Forum.

José Baselga som ledde Astra Zenecas avdelning för cancerforskning har avlidit 61 år gammal i Creutzfeldt–Jakobs sjukdom.

Baselga har lett läkemedelsjättens utveckling av cancermedicin sedan 2019 och sägs ha rekryterats som en nyckelperson för att göra Astra Zeneca världsledande inom den lukrativa branschen. Bara 2019 investerade företaget sju miljarder dollar i en cancermedicin från Daiichi Sankyo Co som Baselga ägnat lång tid åt att studera vid ett medicinskt center i USA.

José byggde ett lag i toppklass för onkologiforskning och utveckling som kommer att sakna honom djupt, precis som alla hans kollegor i hela företaget kommer att göra”, skriver vd:n Pascal Soriot i ett pressmeddelande.

Baselgas forskning ska ha fokuserat mycket på medicin kopplad till antikroppar, cellterapi och epigenitik, men även andra nya former av cancerbehandling, skriver företaget vidare.

Enligt Bloomberg hade Baselga begränsade erfarenheter av storföretag och företagande när han rekryterades till Astra Zeneca och sågs av många därför som ett kontroversiellt val. Vid tillträdet hade han nyligen lämnat en chefstjänst vid ett cancercenter efter att medier rapporterat om att han tagit emot stora penningbelopp av läkemedelsindustrin.

Fakta: Creutzfeldt-Jakobs

Creutzfeldt-Jakobs sjukdom är en neurodegnerativ sjukdom som blev uppmärksammad framförallt i samband med galna-ko-sjukan som tros kunna föras vidare till människor i form av Creautzfeldt-Jakobs. Den har också uppmärksammats för att förekomma hos kannibalstammar på Nya Guinea.

Sjukdomen beskrivs som obotlig och den leder oftast till döden efter 6 till 12 månader. Initialt drabbas personen av minnesstörningar följt av förlamningar, muskelryckningar, svårigheter att tala och svälja samt hallucinationer. Sjukdomen är mycket ovanlig och antalet dödsfall per miljon invånare och år är runt 1. I Sverige dog omkring 1,18 invånare per miljon av sjukdomen mellan 1985 och 1996.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!