Varför fluktuerar kryptovalutans pris så mycket?

publicerad 16 november 2022

Har du någonsin tagit en titt på en graf för en kryptovalutans prisutveckling? Om ja, vet du förmodligen att priset kan fluktuera väldigt mycket. Om nej, bör du förbereda dig på en graf som ser ut som en berg-och-dalbana.

Det finns många olika anledningar till varför så är fallet, alla olika kryptovalutors prisrörelser är unika, även om det finns vissa kopplingar som binder dem samman. Detta är något du bör känna till om du funderar på att ge dig in i branschen.

4 anledningar till varför kryptovalutans pris fluktuerar

Nedan är exempel på några av de vanligaste anledningarna:

Mediautrymme

Sannolikheten är väldigt hög för att du har exponerats för kryptovalutan på ett eller annat sätt, förmodligen genom någon typ av media. Det kan vara genom den kvällstidning du läser, men även via alla olika sociala medier som existerar i samhället.

Här rapporteras det ständigt om tillkomsten av nya kryptovalutor, prisrörelser och massvis med historier där människor antingen har tjänat eller förlorat pengar på dem.

Tillkomst av nya kryptovalutor (ökad konkurrens)

Om det tillkommer tusentals nya kryptovalutor är det bara naturligt att priset för de andra sjunker, eller hur? Det är den naturliga logiken, men hittills har det varit ganska svårt att bedöma. Skulle priset för de tio största kryptovalutorna vara högre om de var de enda som existerade på marknaden? Troligtvis.

Men har marknaden blivit mer populär tack vare tillkomsten av de tusentals andra alternativ? Förmodligen. Därmed är det svårt att avgöra om tillkomsten av nya valutor har varit negativt eller inte, men förmodligen kommer nya alternativ att ha en negativ påverkan på de existerande valutorna i framtiden.

Foto: fabrikasimf/freepik

Regleringar och politiska händelser

Att politiken har ett stort inflytande på samhället råder det ingen tvekan om, och politiska händelser, lagar och regleringar kan självklart även ha en stor påverkan på kryptovalutan. Än så länge är det relativt fritt i många av världens länder, medan andra har väldigt starka restriktioner, samtidigt som vissa länder till och med har förbjudit kryptovalutan helt och hållet. Handelsplattformar som Bitcoin Up ger användbar information om kryptovalutor och kryptoregler.

Detta kan självklart påverka dess priser väldigt mycket. Om ett stort land bestämmer sig för att bannlysa en viss kryptovaluta eller hela marknaden som helhet, kan det få väldigt negativa konsekvenser för kryptobranschen. Men om ett land eller region istället främjar branschen, kan det istället få en väldigt positiv inverkan. Inte särskilt konstigt, eller hur?

Säkerhetsbrister eller hackerattacker

När det upptäcks säkerhetsbrister, eller att en hackerattack genomförs eller liknande, kan detta ha en negativ inverkan på priset hos en viss kryptovaluta. Detta har förekommit ganska mycket under det senaste årtiondet, men många av problemen har lösts i takt med att de har upptäckts.

Andra typer av händelser

Det finns egentligen hur många olika händelser som helst som kan påverka kryptovalutans pris. Den gemenskap som finns hos olika forum och sidor runt om på internet har tillsammans en väldigt stark påverkan när de väljer en viss riktning. Detta är faktiskt en av anledningarna till att kryptovalutan är så stor som den är i dagens samhälle.

Yttre påverkan som en pandemi eller naturkatastrof kan även ha ett finger med i spelet för hur priset ser ut för en viss kryptovaluta, tillsammans med en rad andra olika faktorer och händelser.

Lär dig grunderna i kryptosäkerhet

Om du funderar på att börja handla med kryptovalutor måste du först lära dig att hantera dem på ett säkert sätt. Det finns många parametrar att beakta, exempelvis att välja en säker och pålitlig kryptoplånbok som ser till att din valuta är säker. Men du bör även lära dig hur cyberkriminella utnyttjar systemen och dina känslor för att komma åt din kryptovaluta.

Om du gör detta kan du känna dig säker med att din valuta är i trygg förvar.

Tänk på att vara försiktig

Med tanke på att priserna fluktuerar så mycket, kan priset både stiga eller sjunka. Detta är något du måste ha i åtanke. Bara för att priserna har stigit historiskt sett, betyder det inte att de kommer att fortsätta göra det i framtiden. Det är inte säkert att du får tillbaka ditt kapital.

Detta betyder att du måste vara försiktig med dina pengar. Handla inte för mer än du har råd att förlora, och se till att du har tillräckligt mycket information för att känna dig bekväm på marknaden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.