Stark trend för försäljningen av posters och tavlor online

publicerad 31 december 2018

Det är inte många år sedan som fotokonst sågs som en udda konstform och något som bara hörde hemma på gallerierna och inte på väggarna i våra hem. Det enda som var accepterat var porträttbilder på barnen i olika åldrar och möjligtvis ett eller två familjefoton. Men för några år sedan svängde trenden och fotokonsten har börjat leta sig in i våra hem. Vilket också har lett till en ökad försäljning av posters och tavlor online.

Det ökade intresset för fotokonst är inte en unik svensk företeelse utan en trend som har ökat globalt. Nya gallerier öppnar ständigt och det arrangeras mer än trehundra fotokonstmässor om året världen över. En anledning till det ökade intresset kan vara att fotografier är en konstart som är relativt lätt att till sig. Ett fotografi fångar och dokumenterar ett ögonblick i tiden och kan vara ett sätt att uttrycka sin personlighet. En bild som symboliserar ett visst ögonblick kan säga mycket om personen som har valt att hänga upp just det ögonblicket på vardagsrumsväggen.

I takt med att den digitala utvecklingen har gjort det möjligt för alla som har en mobiltelefon med kamera att ta fotografier och redigera dem, har folk också blivit allt mer medvetna om vad som kännetecknar ett bra fotografi. En annan del av den ökade populariteten är priset. I och med att det är möjligt att köpa ett riktigt konstverk med en prislapp runt tusenlappen och uppåt har fler fått tillgång till konst. Ju större upplaga ett fotografi finns i desto billigare är det, och det är här det ökade intresset för att köpa tavlor och posters online kommer in i bilden. Fotografer kan välja att sälja en del av sina bilder till olika företag, fysiska så väl som renodlade e-butiker som Papertown, som sedan säljer dem som canvastavlor eller upptryckta som posters. Motiven kan vara allt från vilda djur till gatufoton, arkitektur, naturbilder eller varför inte ett recept. Bilder som säger mycket om dem som hänger upp dem på väggen och som dessutom går att rama in med en ram som passar in med den övriga inredningen. Tavlor kan enkelt användas för att skapa den viktiga kontrasten som bryter av i en inredningsstil. Posters och tavlor säljs numera sällan med ram, även den detaljen är högst personlig och i dag fungerar allt från minimalistiskt svart, vitt eller träfärgat till pompösa och detaljrika guldramar.

Det finns även en annan aspekt till varför online-försäljningen av posters och tavlor har ökat så mycket. Utbudet är stort och det är bekvämt att i lugn och ro kunna sitta hemma och bestämma sig för vilket typ av bild man vill ha. Är det grafiska mönster som är av intresse? Eller är det bilder som uttrycker en viss känsla? Kanske är det en kombination av olika bilder som antingen följer samma tema eller som kontrasterar stark till varandra som är målet. Ibland behöver man helt enkelt tänka efter lite innan man bestämmer sig och det kan vara lättare vid en online-beställning än ett besök i en fysisk butik. Dessutom är posters ett enkelt och billigt alternativ när det kommer till att ändra om lite i inredningen hemma. Det är bara att byta ut en, två eller samtliga posters och kanske byta gardiner eller köpa lite nya kuddar så har rummet fått ett nytt uttryck. Och det här är något alltfler upptäcker och anammar.