Långhelg i Split? 3 platser du inte bör missa

publicerad 23 juni 2022

Funderar du på att spendera en långhelg i Split? Du kanske ska ha din semester först under hösten och vill helt enkelt komma iväg några dagar redan nu? Det är enkelt att ta sig till Split och det finns något där att uppleva för hela familjen.

De flesta åker till Split i Kroatien för att ta sig till en annan destination. Flygplatsen är inte långt ifrån bussterminalen och hamnen, som båda ligger bredvid varandra i centrum. Kroatien har över 1000 öar, holmar och skär. De största går att nå från Split. Regelbundna turer från hamnen kan ta dig både till Italien och norra Kroatien.

1. Besök historiska monument under din långhelg i Split

Diocletianus Palats är ett givet ställe att besöka när ni kommer till Split. Det 30.000 kvadratmeter stora palatset byggdes i slutet på 200-talet av den romerska kejsaren Diocletianus.

Förutom att vara en av de största kvarvarande romerska byggnaderna i världen, är det mycket väl bevarat med tanke på sin ålder. Det blev Kroatiens tredje världsarv 1979. Kroatien har för närvarande 10 UNESCO världsarv och ytterligare 15 platser och monument som har blivit nominerade.

Se till att inte missa Jupiters tempel, Sankt Domnius katedral, Peristylen, Diocletianus akvedukt och en äkta sfinx från Egypten.

Om ni har valt att endast stanna över en långhelg i Split så är det inte så mycket mer ni kommer att hinna besöka om ni verkligen vill uppleva Split. I så fall bör ni fokusera på Diocletianus palats, strosa runt i gamla stan, klättra uppför Marjan höjden och besöka Omis, eller några av de mindre byarna längst kusten

2. Krka nationalpark

Har ni hunnit tröttna på storstadssemestern så ligger det en av åtta Kroatiska nationalparker en timme från Split. Nationalparken Krka (Nacionalni park Krka), ligger i Šibenik-Knins län, längst floden Krka. Det är en känd turistdestination med sina vackra vattenfall och sjöar. Stradinski Buk är ett stort vattenområde med 17 vattenfall, de högsta närmare 50 meter.

Foto: Simon Infanger/Unsplash

3. Besök närliggande byar

Lokaltrafiken är välutvecklad i Kroatien, dock är det en fördel om du kan hyra bil om du inte har en lång semester och har inget emot att sitta i en proppfull buss. Som i många andra länder så är det bra att ha med sig ett internationellt körkort.

Om ni skulle råka bli stoppade på vägen eller vilja hyra en scooter är det en bra idé att ha ordnat ett internationellt körkort, innan ni åker utomlands. IDP, (International Driving Permit), är av Förenta Nationerna godkänd form av identifiering.

För den solälskande turisten är Split inget bra val om man vill ligga på en strand och sola. Visserligen finns det stränder i Split, inte långt ifrån hamnen men med tanke på att ni nu befinner er i ett område med tiotals små byar, alla med egna stränder, vore det synd att inte utforska dessa.

Öarna Brac och Hvar är lättast att ta sig till från Split om ni väljer att utforska dessa två under er långhelg i Split. Med bil kommer ni att hinna se betydligt mer av kusten än om ni väljer att ta er fram med lokalbussen.

Omis är en en annan gömd pärla om ni vill uppleva mer av den Kroatiska naturen men vill inte behöva ta er för långt ut från Split. Det är en liten hamnstad, som ligger vid Cetina flodens mynning, cirka en halv timmes bussresa från Split.

Foto: Katarzyna Tyl/Pixabay

Under 12- och 1300-talet styrdes staden av pirater (Omiski gusari). Dessa var de mest fruktade piraterna längst den Adriatiska kusten under denna period. Venice och Dubrovnik som var handelsrepubliker på den tiden, betalade höga skatter för att slippa få sina handelsfartyg anfallna. Under augustimånad kan ni få uppleva en hel del piratinspirerade aktiviteter.

För den som mot all förmodan lyckas tröttna på att ligga på en strand i Omis så finns det en hel del att göra. Ni kan besöka fortet Mirabella från 1200-talet, flera gamla kyrkor och kloster med konstutställningar, fortet Starigrad från 1400-talet eller lyssna på capella sång på torget under Omis sommarfestivalen.

För den sportintresserade som finns det en hel del bra alternativ såsom:

  • forsränning
  • dykning
  • vandring
  • fallskärmsglidning
  • bergsklättring och en hel del olika vattensporter

Oavsett hur ni väljer att spendera er korta semester, så finns det en hel del att se i Split och närområdet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.