Gör hemmet mysigt med viskosmattor

publicerad 1 december 2021
viskosmattor

Att göra om hemma är roligt och något som lyfter humöret hos de allra flesta. Men något som oftast glöms bort är viskosmattor. Mattor av alla de slag gör hemmet mysigare och harmoniskt.

Färg och mönster

När det gäller färg kan du antingen välja att harmonisera med existerande färger i rummet eller att bryta av helt med en ny färg. Allt beror på din egen smak och stil. Om du för exempel har en grå soffgrupp kan du välja en viskosmatta i en ljusare eller mörkare nyans.

En del uppfattar detta som stilrent medans andra kan tycka att det blir lite tråkigt. Faktiskt kan du välja en stark färg på viskosmattan om du har en grå soffgrupp.

Det finns otaliga snygga mönster på viskosmattor, här kan du verkligen låta fantasin flöda för att skapa ett mysigt rum.

Storlek på viskosmattor

Du bör alltid välja en större viskosmatta än vad du tror att du behöver. Till exempel bör mattan sticka ut minst 40 cm på var sida om soffan samt täcka hela området där soffbordet står. Annars ser mattan för liten ut och den mysiga känslan du är ute efter är svår att skapa med en för liten matta.

I sovrummet bör mattan placeras under hela sängen och även sticka ut runt hela sängen. Om du placerar två mindre mattor på var sida om sängen håller mattan inte värmen lika bra. Samt att det inte ser lika harmoniskt och mysigt ut i sovrummet med två mindre mattor jämfört med en stor matta.

Sköt om viskosmattan på rätt sätt

Genom att ta hand om din nya matta håller den längre, samt att den ser snygg ut längre. Mattan bör alltid dammsugas regelbundet så att eventuell smuts inte gror in och förstör mattan på lång sikt.

Fläckborttagning

Du bör aldrig göra rent svåra fläckar på egen hand utan du bör alltid lämna in viskosmattor till ett tvätteri. Men självklart kan du ta hand om mindre fläckar på egen hand. Allt som behövs är skumtvätt, men var försiktig med mängden skum du använder på en viskosmatta. Och använd aldrig starka rengöringsmedel utan håll dig till milda produkter som inte skadar mattan på lång sikt. Det finns ingen mening med att få bort fläcken om du skapar en ny fläck med för starkt rengöringsmedel.

Gör aldrig rent med vatten

Även om de allra flesta viskosmattor är impregnerade från fabriken är det bäst att aldrig göra rent en viskosmatta med vatten. Eftersom materialet är väldigt känsligt mot vatten finns det en stor risk att du skapar en fläck på mattan om du väljer att rengöra den med vatten.

Piska viskosmattor

Att ta ut mattan och piska den minst två gånger om året håller den ren på djupet. Du kan även lämna mattan ute i några timmar för att vädra ut eventuella lukter som satt sig i mattan. Men se till att området där du hänger mattan är torrt och rent.

För att få en väldoftande matta kan du spraya den med doftspray, men se till att sprayen inte innehåller något vatten.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.