Det här behöver du tänka på innan du lånar pengar

publicerad 11 april 2018

Bara för att du får pengarna in på kontot betyder det inte att det är dina. När du tar ett lån måste du vara medveten om att de ska återbetalas inom löptiden. Om du inte uppfyller kraven kan du lätt hamna i lite knepiga ekonomiska situationer.

Kunskap är makt. Vi har listat de viktigaste sakerna du bör hålla koll på innan du tar ut ett lån. Med dessa enkla ess i bakfickan du få bättre villkor och billigare lån samt så kan du kontrollera dina lån på ett bättre sätt.

Budget

Det är inte gratis att låna pengar, utan varenda krona kostar. Därför bör du tänka på exakt hur mycket pengar du verkligen behöver låna. Detta kan du göra genom att inrätta en budget, vilket ger dig en översikt över dina inkomster och utgifter. Då kan du även se hur mycket pengar du har över varje månad som du kan betala av lånet med.

Jämföra lån

Genom att jämföra flera olika lånealternativ och långivare kan du hitta det billigaste och bästa alternativet för din situation. Det gör du enklast genom Fair-laan.se, det är en gratis jämförelsetjänst som ger dig en grundlig överblick över marknadens långivare. Med snabblån får du in pengarna på kontot samma dag som du ansöker om det och på tjänstens hemsida kan du hitta förmånliga räntor. Där kan du även hitta långivare som beviljar lån om du råkar ha en betalningsanmärkning eller om du vill låna utan UC.

Låneskydd

Många långivare erbjuder idag låneskydd. Det kostar lite extra men det är en prisvärd försäkring som kan vara bra att ha. Låneskydd innebär att du får hjälp med månadsbetalningarna om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven och vid dödsfall betalas hela lånet av.

Vid ojämn inkomst

Om du jobbar deltid, är timanställd eller av någon annan anledning har en ojämn inkomst är viktigt att du har lite extra utrymme i din budget. När du gör din budget bör du därför räkna på din minsta möjliga inkomst och därefter välja lån samt planera din avbetalningsplan efter det. Det är säkrare att betala av lånet under en längre period för att undvika diverse straffavgifter som kan uppstå om du inte kan fixa din avbetalning.

Slå ihop dina lån till ett

Ta inte nya snabblån för att betala av andra befintliga snabblån. Det kommer med största sannolikhet att resultera in en ond spiral som garanterat kommer kosta skjortan och halva armen. Om du nu har flera snabblån är det fördelaktigt att samla dem till ett stort lån med lägre ränta.

Onödiga lån

Tänk dig gärna för en extra gång, eller tio, om du verkligen behöver ta ett lån. Låna inte pengar till shopping eller andra nöjen bara för att imponera på dina vänner. Spara istället dina pengar tills du har råd att själv köpa det istället. Att ta ett lån bör alltid vara din sista utväg.

Kostnader

Aviavgifter och startavgifter är några mindre roliga avgifter som oftast tillkommer på lån. Därför är det viktigt att du har koll på vad de innebär innan du tecknar ett lån. Du jämför de olika lånen enklast genom att kolla på den effektiva räntan för den inkluderar alla kostnader rörande lånet under det första året.

Avbetalning

Du bör vara realistisk när det gäller din avbetalningsplan men se till att du betalar av lånet så snabbt som möjligt. Du betalar ränta under alla månader, så desto snabbare du betalar av lånet desto billigare blir det.