5 saker som nybörjare glömmer bort när det gäller kryptovalutor

publicerad 22 november 2021
bitcoins

Som nybörjare är de väldigt lockande att kasta sig in i kryptobranschen med huvudet före, inte minst om man läser alla de framgångssagor som florerar runt om på internet och i medier. Men det är i de flesta fall ingen bra idé. Som nybörjare har du inte den kunskap som krävs för att kunna hantera kryptovalutor på ett säkert sätt, och utsätter dig för massvis med onödiga risker som går att minimera med lite studering.

5 saker som nybörjare ignorerar, inte känner till eller glömmer bort när de börjar investera i kryptovalutor

Nedan är exempel på vanliga saker som nybörjare inte tänker på när de ger sig in i kryptobranschen:

De tar inte reda på hur kryptovalutor fungerar

Det här är ett oerhört stort misstag som kan bli mycket kostsamt. För det första är sannolikheten lägre för att investeringen ska bli lyckad, men det är även betydligt större risk att bli lurad eller bestulen om du inte vet hur teknologin fungerar.

Du behöver inte kunna tillräckligt för att kunna skapa din egen kryptovaluta eller att kunna hålla föreläsningar, men grundläggande information för vad kryptovalutor faktiskt är för något och hur de fungerar är nödvändigt.

Det finns otaliga källor på internet som bidrar med denna kunskap, och det går alltid att anlita hjälp om du inte riktigt förstår hur det fungerar. Det är väl investerad tid, så se till att du inte förbiser detta!

Svenska handlare väljer reglerade plattformar som Bitcoin Prime – med support dygnet runt och lätt att använda för nybörjare och proffs.

De lär sig inte hantera kryptovalutor på ett säkert sätt

För att kunna hantera kryptovalutor på ett säkert sätt krävs det först och främst en förståelse för hur de fungerar. Sedan krävs det en säker och pålitlig kryptoplånbok där du kan hålla din kryptovaluta utan att behöva oroa dig för att bli hackad eller bestulen.

Visst, det finns en hel del exempel där människor har blivit bestulna på sina coins trots att de tar rätt säkerhetsåtgärder, men risken sjunker drastiskt om du följer dessa råd.

Du bör även regelbundet utbilda dig med den nya information som blir tillgänglig. På så sätt kan du ligga steget före de hackare och kriminella som försöker att få tillgång till dina uppgifter och coins på ett eller annat sätt.

Priset kan även sjunka

Många nybörjare tro att priset kommer att stiga för att det har gjort det tidigare. Men så är självklart inte fallet. Det finns absolut ingen garanti som säger att priset kommer att fortsätta stiga. Precis som på de flesta finansiella marknader kan priset både stiga och sjunka, och påverkas av många olika faktorer.

Olika saker som påverkar priset är exempelvis:

●     Nyhetsrapportering

●     Tillkomsten av nya alternativ på marknaden

●     Att stora företag accepterar kryptovalutor som betalningsalternativ

●     Ekonomiska och politiska händelser

Ovanstående är endast exempel, och priset kan självklart påverkas av många andra faktorer.

Att de måste betala skatt på eventuella vinster

Vi får inte glömma skatten! Alla vinster du gör på kryptovalutor är självklart skattepliktiga. Hur skatten ser ut kan skilja sig en aning, därmed rekommenderar vi att du tar en titt på Skatteverkets hemsida för att se vad som gäller för dig. Om du å andra sidan är skatteskyldig i ett annat land tar du istället titt på Skatteverkets motsvarighet i det landet.

Eftersom att skatter ibland kan vara ganska svåra att förstå kan det vara en bra idé att höra av sig till Skatteverket om du stöter på frågor eller funderingar. Om då har ådragit dig stora vinster kan du även höra av dig till en redovisningsbyrå eller liknande för att få hjälp med deklarationen.

Att kryptovalutan inte går att använda i de flesta butiker

Trots att kryptovalutan är ett av världens hetaste ämnen är det fortfarande få butiker som accepterar dem som betalningsmedel. Detta är något som många nybörjare ofta glömmer bort, och blir ibland chockade när de inte kan använda sin kryptovaluta för att genomföra de köp de är intresserade av.

Det finns dock vissa butiker som har valt att implementera dessa moderna alternativ. Stora företag som Microsoft, Shopify och Virgin Galactic erbjuder betalning via kryptovaluta, och Tesla accepterade Bitcoin som betalning under en del av 2021.

I framtiden kan vi dock förvänta oss att fler butiker följer ovanstående företags exempel.

Kom ihåg att handel med kryptovalutor är förenat med risker. Priset kan både sjunka och stiga. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora delar av eller hela ditt investerade kapital.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.