Håll julgranen säker – från din katt

publicerad 22 december 2020
- av Sofie Persson

Även katter uppskattar julen – särskilt då i form av julgranen som sällan vara ifred. Här kommer några tips på hur man kan hålla sin julgran något kattsäkrare i år.

De flesta kattägare har nog kommit hem till en fallen gran i vardagsrummet mer än en gång och trots de oskyldiga ögonen krävs ingen större detektivförmåga för att förstå vem som ligger bakom det. Faktum är dock också att julgranen kan vara farlig katten om oturen är framme. Om en julgranskula går sönder kan det skada både tassar och mun på katten. Glitter eller snören kan orsaka allvarliga mag- och tarmproblem. Om katten exempelvis fått i sig ett snöre kan det vara svårt att spotta ut det eftersom de har en sträv tunga med hullingar som riktats neråt mot matstrupen.

Land har listat några tips på hur man säkrar julgranen från kattkompisen, och även katten från din julgran.

1. Kattsäker plats för granen

Sunt förnuft kanske, men placera om möjlighet granen på en plats dit katten inte alltid har tillgång, till exempel med dörrar som går att stänga, så gör det. Om det inte går så är det bäst att välja ett hörn där det inte finns klättervänliga möbler intill.

2. Spänn fast granen

Fäst ett snöre runt toppen av granen och fäst med en krok eller knut på ett passande ställe.

3. Pynta smart

Har man pynt man är särskilt rädd om, eller pynt som är särskilt intressant för katten än annat pynt – sätt det högt upp i granen. Undvik glitter och kulor längst ner.

4. Testa något klibbigt

Om inget av ovanstående fungerar kan man testa att lägga ut lite flugpapper med den klibbiga sidan uppåt under granen. Katter ogillar verkligen att trampa i klibbiga saker.

5. Inget ätbart

Ha absolut inga ätbara saker i granen som till exempel choklad. Detta kan locka både hundar och katter att försöka få tag på och äta.

6. Inga långa snören

Ha inte långa band, snören eller glitter som dina djur kan tugga i sig.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!