Drönare för djur och miljö

publicerad 1 mars 2014

Det är svårt och dyrt att övervaka och skydda skogarna kring Himalaya, där såväl tigrar som elefanter och noshörningar – alla åtråvärda byten för tjuvjägare – rör sig. Men med hjälp av små obe­mannade flygmaskiner, drönare, kan man relativt billigt övervaka stora områden och hålla ögonen på såväl illegal jakt som avverkning och samtidigt samla vetenskapliga data.

Foto av elefant ifrån en naturskyddsdrönare. Foto: DrLianPinKoh/CC BY 2.0
Foto av elefant ifrån en naturskyddsdrönare. Foto: DrLianPinKoh/CC BY 2.0

–  Faktum är att en drönare för naturskydd inte kostar mer än en bra laptop eller en hyfsad kikare, säger lian Pin Koh, grundare av ConservationDrones.org, en icke vinstdrivande organisation som arbetar för miljöskydd i tropikerna med hjälp av drönare.

I nationalparkerna Bardia och Chitwan i Indien testflygs nu drö­nare som ett led i arbetet mot tjuvjakt, och i tigerreservatet Panna prövas det inte bara för att minska jakten utan för att hålla ett öga på tigerpopulationen.

– Ordet “drönare” har fått stark negativ koppling, men en naturskyddsdrönare är långt ifrån en krigs- och spionmaskin, utan ett modellflygplan med autopilot och kamera, säger Lian Pin Koh till Mongabay.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!