Billig mat: 16 livsmedel som alltid är bra att ha hemma

publicerad 3 januari 2021
- av Sofie Persson

Dessa livsmedel är både billiga, användbara och av många anledningar bra ha hemma som en liten försäkring och i största allmänhet också användbart att ha tillhanda.

Om du inte är så huslig av dig så kan det vara tacksamt med lite inspiration på vad ett bra skafferi, kylskåp och frys bör innehålla. Land har listat 16 livsmedel till skafferiet, kylen och frysen som är väldigt bra att ha hemma i alla lägen.

I skafferiet

  • Linser, böner och ärtor. Torkade baljväxter är billiga proteinkällor och enkelt att ha i en gryta eller en soppa. Ofta kan de hålla i flera år.
  • Ris. Det är en väldigt användbar basvara med lång hållbarhet.
  • Mjöl. Alla sorters mjöl är bra att ha hemma. Vetemjöl kan hålla länge efter bäst före-datum, mandel-mjöl håller dock inte mer än ett par månader när påsen är öppnad på grund av sitt höga fettinnehåll. Förvaras svalt och torrt.
  • Pasta. Alla sorters pasta inklusive lasagneplattor är bra att ha hemma. Håller nästan hur länge som helst.
  • Buljongtärningar. Billig smaksättare som på grund av sitt höga saltinnehåll kan hålla väldigt länge.
  • Torkade kryddor. Det mesta kan hålla näsan för evigt i lufttäta burkar, smaken och färgen kan bli lite sämre.
  • Senap, ketchup och soja. Håller nästan för evigt och bra tillbehör att ha hemma.
  • Matolja. Har lång hållbarhet och är bra att steka i eller göra salladsdressing.
  • Havregryn. Billigt och nyttigt samt väldigt användbart. Du kan göra allt från gröt till frukost till kakor.

 

I kylen

  • Lök. Röd, gul och vitlök är bra att ha hemma. Förvaras torrt och svalt men inte kallt.
  • Ägg. Har du ägg hemma kan du alltid göra någonting att äta. Kan hålla flera veckor efter bäst före-datum. Så länge de luktar och ser okej ut går de att äta.
  • Ost. Bra smaksättare med lång hållbarhet. Är din ost lite möglig på kanten kan du bara skära bort den biten så är resten av osten okej att äta.
  • Röd- och vitkål och morötter. Billiga, nyttiga och goda – Perfekt att ha hemma.
  • Potatis. Med potatis kan du laga mycket olika rätter och den håller länge om den förvaras rätt. Den vill ligga svalt och mörkt utan för mycket fukt.

 

I frysen

  • Broccoli- och blomkolsbuketter samt wokgrönsaker. Nyttiga och snabbtinade grönsaker.
  • Spenat. Också väldigt nyttigt och bra att ha i till exempel pajer eller omeletter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!