Seems Like Old Times: En klassisk knasbollskomedi

Varma komedin "Seems Like Old Times" från 1980 levererar tungvrickande repliker kombinerat med vardagliga miljöer samt politiskt inkorrekta scener och karaktärer. Chevy Chase spelar ut hela ordvits-registeret baserat på ett genialt manus av Neil Simon.

publicerad 4 juni 2021
- av Jan Sundstedt
Seems Like Old Times
En helvrickad trio inför skranket i "Seems Like Old Times".

Anmärkningsvärda tider vi nu upplever mår bra av att balanseras upp med humor. Vad kan då passa bättre än att liva upp tillvaron med en av de snurrigaste komedier som gjorts. Jay Sandrich (The Cosby Show, The Office) situations-komedi Seems Like Old Times (1980).

Filmen följer författaren Nicholas Gardenia (Chevy Chase), en strulpelle som genom ödets nyck blir anklagad och efterlyst för ett bankrån han under pistolhot tvingats utföra. Han lyckas emellertid för stunden undkomma både lagens långa arm och de som tvingat honom begå rånet.

Gardenia tar sin tillflykt till ex-frun Glenda (Goldie Hawn) för att försöka få hjälp att rentvå sin person. Till råga på allt är hon omgift med Kaliforniens blivande riksåklagare (Charles Grodin), vilket milt sagt komplicerar det hela då det är han som fått rånet som sitt nästa fall.

Dråpligheter en masse

Det blir mängder av sanslösa och dråpliga situationer då Gardenia försöker undkomma att bli gripen samtidigt som han måste bevisa sin oskuld och förhoppningsvis peka ut de egentliga skurkarna. Han kan dessutom inte låta bli att försöka charma och förföra ex-frun. Vilket inte alltid uppskattas men till slut väljer hon trots allt att försöka hjälpa honom i hans prekära situation.

I mixen finns även en putslustig och frispråkig hushållerska, en halvkriminell men innerst inne godhjärtad och gatusmart chaufför samt förvirrade domare, tossiga guvernörer och inkompetenta kriminalpoliser. Förutsättningarna för tokerier är således perfekta.

Att beskriva handlingen mer ingående är meningslöst. Ordvitsarna avlöser varandra oavbrutet och inte minst från halvgalne Chevy Chase. Charles Grodin är precis så genial som han kan vara i komedier och Goldie Hawn är likaledes lysande som snurriga ex-frun Glenda.

Häradståg

Det här är inte en film där skämten basuneras ut en kvart i förväg eller skriks i ansiktet på tittaren. Seems Like Old Times är ett dryga 100 minuter långt ordvits-häradståg en masse. Blinka och du missar en dråplighet eller skämt.

Det snitsiga manuset är skrivet av musikal- och komedivirtuosen Neil Simon. Den manusförfattare som erhållit flest Oscar-, Tony- och Emmy-nomineringar genom tiderna och även om Har Inte Vi Setts Förut (svensk titel) är hans mest kända verk är det helt klart fullödig lördagsunderhållning.

Många skämt svischar förbi i form av stolliga replikskiften, så det gäller att tittaren är vaken och låter mobilen sin vara i köket på läge ‘ljudlös’ – here is wisdom. Denna typ av komedier görs inte längre utan hade sin glansperiod cirka 1977-1989 och har sedan dess tråkigt nog nästintill dött ut. Åtminstone mer eller mindre på bioduken.

Välskrivna manus med duktiga skådespelare som kan leverera de mest tungvrickande repliker. Kombinerat med vardagliga miljöer och proffsiga regissörer som inte räds politiskt inkorrekta scener eller karaktärer. Genren kan bäst beskrivas som situations-komik och i tv-form ‘sitcom’

 

Se och njut snarast. Ni blir inte besvikna. Seems Like Old Times går att beskåda såväl digitalt som via fysisk media.

Jan Sundstedt

Seems Like Old Timed - 1980 US One Sheet

Regi: Jay Sandrich
Manus: Neil Simon
Producent: Ray Stark
Musik: Marvin Hamlisch

I rollerna (urval):
- Chevy Chase
- Goldie Hawn
- Charles Grodin
- T.K. Carter
- Robert Guillaume

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!