Seems Like Old Times: En klassisk knasbollskomedi

Den varma komediklassikern "Seems Like Old Times" kan leverera de ibland tungvrickande replikerna, kombinerat med härliga miljöer samt proffsiga regissörer som inte räds politiskt inkorrekta scener eller karaktärer.

publicerad 4 juni 2021
- av Jan Sundstedt
Seems Like Old Times

Det är synnerligen suspekta, märkliga och trista tider vi lever i. Vad kan då passa bättre än att liva upp tillvaron med en av de roligaste och mest snurriga komedier som gjorts. Nämligen Jay Sandrich (The Cosby Show, The Office) knaskomedi från 1980 – Seems Like Old Times.
Huvudrollerna spelas av Chevy Chase, Goldie Hawn och Charles Grodin. I härliga biroller ser vi bland andra Robert Guillaume, T.K. Carter, Harold Gould samt Yvonne Wilder.

Filmen handlar om författaren Nicholas Gardenia (Chase) som blir felaktigt anklagad och efterlyst för ett bankrån han under pistolhot tvingats utföra. Han lyckas dock undkomma dels lagens långa arm och dels de riktiga bovarna. Gardenia tar sin tillflykt till sin ex-fru Glenda Parks (Hawn) i syfte att be henne om hjälp och bedyra sin oskuld. Till råga på allt så är Hawns karaktär numera gift med Kaliforniens blivande Attorney General/Riksåklagare, Ira Parks (Grodin). Vilket milt sagt komplicerar det hela, då det är han som fått rånet på ”sitt bord”.

Det blir sanslöst dråpliga situationer då Gardenia försöker undkomma att bli gripen samtidigt som han måste bevisa att han är oskyldig och förhoppningsvis peka ut de egentliga bovarna. Dessutom kan han inte låta bli att försöka charma och förföra Glenda, vilket kanske inte alltid uppskattas å ena sidan men å andra sidan finns det tillräckligt mycket attraktion kvar mellan dem för att hon till slut ska gå med på att hjälpa Nick.
I mixen finns även en putslustig och frispråkig hushållerska (givetvis med det härligt politiskt inkorrekta namnet Aurora De la Hoya) spelad av Yvonne Wilder, en halvkriminell men innerst inne godhjärtad och ”street smart” chaufför (T.K. Carter) samt halvgalna domare, guvernörer och kriminalpoliser.


Annonser:


Att beskriva handlingen djupare är meningslöst då detta är en så kallad slapstick komedi, där man staplar den ena snurriga scenen efter den andra. Ordvitsarna avlöser varandra och då såklart speciellt från Chevy Chase. Kemin mellan honom och Goldie Hawn (som spelade mot varandra två år tidigare i Foul Play), känns äkta och utstrålar värme. Charles Grodin är precis så genial som han kan vara i komedier (tänk: Midnight Run). Det geniala manuset är skrivet av drama-, musikal och komedivirtuosen Neil Simon. Han är för övrigt den manusförfattare som erhållit flest Oscar-, Tony- och Emmy-nomineringar genom tiderna.


Detta är dryga timmen och fyrtio minuter lång helsnurrig knasbollkomedi med ordvitsar en masse. Blinka och du missar en dråplighet eller ett skämt. Dock så är det inte en film där skämten basuneras ut en kvart i förväg eller skriks rätt upp i ansiktet på oss. Nej, denna underbara och varma komedi kräver sin åskådare. Många skämt svischar förbi i form av stolliga replikskiften, så det gäller att tittaren är vaken och inte (!) stirrar i sin mobil samtidigt. Here is wisdom!

Denna typ av komedier görs inte längre utan hade sin glansperiod cirka 1977-1989. Välskrivna manus med duktiga skådespelare som kan leverera de ibland tungvrickande replikerna, kombinerat med härliga miljöer samt proffsiga regissörer som inte räds politiskt inkorrekta scener eller karaktärer. Det, mina vänner, är Seems Like Old Times. Se och njut redan ikväll!

 

Jan SundstedtSeems like old times (Har inte vi setts förut?) är en amerikansk komedifilm från 1980. Regissör är Jay Sandrich och filmen är skriven av Neil Simon. Huvudrollerna har Chevy Chase och Goldie Hawn.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.