Gängkriminell somalier årets artist på P3-gala

publicerad 22 mars 2021
- av Per Nordin
Yasin Abdullahi Mahamoud blev "årets artist" i skattefinansierade P3 Guld-galan.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rapparen Yasin har en välkänd kriminell bakgrund och sitter just nu häktad för sin inblandning i ett människorov. Detta faktum hindrade dock inte skattefinansierade SR från att prisa den somaliska brottslingen som ”årets artist” och ”årets hiphop/r’n’b” på Guld-galan.

Yasin Abdullahi Mahamoud är mest känd som ”Yasin” eller ”Yasin Byn” och har sedan januari suttit häktad eftersom han på är sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov. Han har också tidigare dömts till fängelse för grovt vapenbrott och suttit häktad misstänkt för mord – där han dock släpptes när utredningen inte kom vidare och tvingades lägga ner.

Abdullahi Mahamoud är 23 år gammal och har en nära koppling till det kriminella invandrargänget ”Shottaz” som tros ligga bakom ett stort antal skjutningar och grova våldsbrott i Stockholmsområdet, inklusive mord.

Eftersom Yasin satt häktad under prisutdelningen kunde han själv inte närvara. SR valde dock att helt utelämna Yasins brottslighet och varför han inte var med på galan utan nöjde sig med att konstatera att han ”inte kunde vara på plats för att ta emot sina priser”.

Att kriminella gangsterrappare som därtill själva ofta skryter om sin brottslighet i musik som sedan hyllas i skattefinansierad media är något som blivit föremål för stark kritik till och med från socialdemokratiskt håll.

Hade Yasin bott på Södermalm och terroriserat Sveriges Radios chefer och familjer så hade han naturligtvis aldrig fått priset. Men eftersom han ägnar sig åt att förstöra livet för invandrad arbetarklass i förorten så är det en stark berättelse”, konstaterar exempelvis LO-ekonomen Torbjörn Hallö och får medhåll av flera socialdemokratiska ministrar.

Anna-Karin Larsson är områdeschef för musiken på SR och hävdar att ”det är musiken som räknas för oss” och att ”det är viktigt att separera musiken från personen”. Hon påtalar också att det är publiken som röstar fram vem som blir årets artist.

Noterbart är dock att SR tidigare inte har haft några problem att plocka bort och bannlysa artister från sina plattformar. Ett exempel på detta är vikingarockbandet Völund Smed efter att en av bandets medlemmar vägrade ta avstånd från sin politiska bakgrund som nationalist.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!