Equilibrium – ett högaktuellt porträtt av totalitarismens väsen

Equilibrium från 2002, som utspelar sig i stadsstaten Libria, är en skakande och tankeväckande film som speglar en framtid som idag är mer aktuell än man hade önskat.

publicerad 3 december 2021
- av Jan Sundstedt

I dessa tider av omvälvande skeenden som vi åskådar och upplever är det högintressant, och inte minst av yttersta vikt, att se filmer med teman som vi idag kan konstatera är oroväckande aktuella. Filmer av så kallad dystopisk karaktär och som genomgående har många gemensamma drag där verkligheten endast är en dimridå med människor som kontrolleras endera av maskiner eller en djupt korrumperad regim. Nämnas kan filmer som The Island (2005), The Matrix (1999), They Live (1988), bara för att nämna några exempel.

Equilibrium är en annan film i denna genre jag vill puffa för. Handlingen utspelas år 2072 (alltså om nästan exakt 50 år) i stadsstaten Libria – en totalitär regim som grundats av överlevande från tredje världskriget. Libria skyller orsaken till kriget på mänskliga känslor. All aktivitet samt alla objekt som framkallar känslor är mot den bakgrunden numera strängt förbjudet. Den som bryter mot lagen stämplas som ”Sense Offenders” (känslo- eller åsiktsbrottslingar) och döms automatiskt till döden.

För att få befolkningen så foglig och lugn som möjligt har människor manipulerats och hjärntvättats att injicera en daglig dos av ”medicinen” Prozium – en drog som bedövar sinnena och därmed undertrycker eventuella känslor.

Staten Libria styrs av det så kallade ”Tetragrammaton Council”, vars ledare är en mytomspunnen figur och påstådd krigshjälte vid namn Father. Via gigantiska videoskärmar pumpar Father och Tetragrammaton Council ut propaganda dygnet runt. För att kunna upprätthålla kontrollen över människor och fortsätta undertrycka mänskliga känslor har man instiftat specialpolisen Grammaton Clerics. Dessa är högst upp i näringskedjan inom poliskåren och är bland annat exceptionellt välutbildade i kampsport samt vapenteknik. I dess uppdrag ingår till exempel räder mot medborgarnas hem, i syfte att söka efter (och givetvis förstöra) eventuellt olagligt material – konst, litteratur och musik – samt avrätta dessa åsiktsbrottslingar på plats.

Filmens huvudperson John Preston (Christian Bale) är en högt uppsatt Cleric vars hustru – ett par år innan filmens handling – blev anklagad för att vara en Sense Offender och dömd till döden.

John Preston (Christian Bale) börjar få tillbaka sina känslor.

Equilibrium är en skakande och tankeväckande film mot bakgrund av att likheterna mellan det som då (2002) var fiktion och det som idag sker framför våra ögon är slående. Det som i filmen kallas för Prozium kunde med lätthet bytas ut mot valfritt covidvaccin. Libria kan likställas med Klaus Schwabs Great Reset och Father med valfri globalistkoryfé, bara för att nämna några otäcka likheter.

Utöver detta är även Equilibrium en makalös actionthriller som tar andan ur tittaren. Actionscenerna är spektakulära och hisnande. Till skillnad från The Matrix är samtliga actionscener i filmen gjorda utan säkerhetslinor och liknande. Visst trixar och fixar regissör Kurt Wimmer och hans team med fiffiga och intrikata kameravinklar och redigering samt noggranna förberedelser etcetera, men alla stunt är mer eller mindre ”in camera”. Fotot är utsökt och produktionsdesignen av hög klass. Det mesta ser och känns trovärdigt ut.

Filmen är i huvudsak inspelad i och omkring Berlin, vilket gett filmen en look som känns påtagligt verklig och inte alltför avlägsen. Utan att säga för mycket är en intressant detalj som tittaren rekommenderas att hålla utkik efter att filmens färgpalett symboliskt ändras vartefter handlingen fortskrider.


Skådespeleriet är klanderfritt och trovärdigt rakt igenom. Emily Watson har jag länge haft ett gott öga till för hennes förmåga att allt som oftast kännas verklig, skör och samtidigt utstråla mental styrka. Hon visar gång på gång att vara feminin inte är detsamma som att vara ynklig. Man kan alltså skriva intressanta kvinnoroller utan att göra om kvinnorna till manhaftiga robotar. Sean Bean är allt som oftast bra i det han gör, så även här. Christian Bale är filmens klart lysande stjärna och vad kan jag säga annat än att karln är en fantastisk skådespelare. Jag vet ingen som kan spela stoisk som Bale. Var det någon som sa Batman? Man förundras över vad vederbörande äter – vältränad som få. Arne Tammer skulle vara stolt.

Man kan ställa sig frågan var våra tiders John Preston finns, nu när vi behöver honom som mest. Framtiden får utvisa svaret på det.

Jag ger Equilibrium mina starkaste rekommendationer och vill avsluta med ett citat från Benjamin Franklin som väl summerar både filmen och vår samtid:

Den som offrar frihet för säkerhet förtjänar ingetdetera.

 

Jan SundstedtEquilibrium (Skandinavisk titel: Cubic) är en amerikansk film från 2002. Den är regisserad av Kurt Wimmer och har Christian Bale i huvudrollen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.