NSA kapar datorer genom radiovågor

publicerad 17 januari 2014

Den amerikanska säkerhetstjänsten National Security Agency, NSA, kan använda sig av radiovågor för att ta kontroll över datorer, även om de inte är uppkopplade till internet, enligt dokument från NSA-läckan Edward Snowden.

Foto: Kevin Trotman/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Kevin Trotman/CC BY-NC-ND 2.0

NSA ska ha planterat in program i omkring 100 000 datorer över hela världen. Mjukvaran kan installeras i datorerna genom radiovågor. Det ger NSA full kontroll över vad datoranvändarna gör, även om datorn inte är uppkopplad till internet, rapporterar NY Times.

Kodnamnet: “Quantum”
Sedan 2008 ska tekniken ha använts genom att NSA planterar en sändare i utvalda datorer eller usb-stickor. NSA:s agenter kan sedan på 1,5 mils avstånd avlyssna och övervaka användarens aktivitet på datorn. Programmet som det hela handlar om har kodnamnet “Quantum”.

– Det som är nytt här är skalan och hur sofistikerad underrättelsetjänstens kapacitet är att ta sig in i datorer och nätverk som ingen någonsin tidigare haft tillgång till. Genom att använda sig av radiovågor istället för nätet har man fått tillgång till ett övervakningsfönster man aldrig haft förut, säger säkerhetsexperten James Andrew Lewis till NY Times.

Opererar i Kina
Tekniken används av NSA för att spionera på den kinesiska och ryska armén, men också handelsinstitutioner inom EU. I programmet Quantum samarbetar NSA med United States Cyber Command (USCYBERCOM).

Enligt dokumenten som visselblåsaren Edward Snowden läckt har USA inrättat två datacenter i Kina. Därifrån kan de infoga skadlig mjukvara i datorer och usb-stickor för att kunna avlyssna och övervaka datatrafiken. NSA motiverar sitt agerande genom att påstå att man försöker hitta mönster för att avläsa när nästa cyberattack mot från exempelvis Kina sker.

Inte bara datorer
Men enligt interna handlingar från NSA försöker underrättelsetjänsten att utöva samma metod som man gjort på 100 000 datorer, på smarta mobiltelefoner, exempelvis iPhones.

NSA hävdar att man inte utövar industrispionage mot andra länder för att gynna amerikanska företag.

“Vi använder inte vår förmåga att samla underrättelseinformation i utlandet för att stjäla handelshemligheter från utländska företag för att gynna amerikanska företag”, skriver man i ett e-postmeddelande till NY Times.

 

 

Läs även:
Domare: NSA:s övervakning är inkonstitutionell
”NSA använder 9/11 som ursäkt för övervakningen”
NSA utförde 231 hackerattacker på ett år
NSA delar amerikaners data med Israel
Kinesisk SMS-data i händerna på USA
Snowden: ”NSA & Israel skapade Stuxnet”
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!