Linux fyller 30 år

publicerad 29 augusti 2021
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I veckan fyllde operativsystemet Linux 30 år, operativsystemet som de flesta internetanvändare ovetande interagerar med varje dag utan att vara aktiva användare.

Linux var ursprungligen ett hobbyprojekt som skapades av finlandssvenske Linus Torvalds. Den 25 augusti 1991 skickade Torvalds ett meddelande till en Usenet-grupp för Minix-användare där han, väldigt blygsamt, berättade att han höll på att skapa ett gratis operativsystem av ett Unix-baserat system och bad om råd om vilka funktioner andra tyckte att systemet skulle innehålla.

Från början var Torvalds tanke att systemet skulle heta Freax, en kombination av ordet free, freak och X för att indikera att det handlade om en Unix-system.

Så här löd hans meddelande:

Hello everybody out there using minix –

I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu) for 386 (486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I’d like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).

Torvalds kollega Ari Lemmke vid Tekniska högskolan i Helsingfors tyckte dock att namnet Linux var ett bättre namn. Torvalds höll från början inte med, eftersom han tyckte det lät för egoistiskt, men ändrade sig sedan.

Linux-grundaren Linux Torvalds. Foto: Krd/CC BY-SA 4.0

1992 släpptes de första kompletta paketeringarna av Linux som går att använda som operativsystem. 1994 kom version 1.0 och två år senare 2.0.

Samma år lanserades också maskoten Tux, den numera kända pingvinen. Torvalds har berättat att anledningen var att han som liten blev biten av en pingvin på en djurpark.

Rivaliteten till mjukvarujätten Microsoft har under åren varit hård. 1999 anordnade Linux-användare bland annat en så kallad ”Windows refund day” där de köade utanför Microsoft kontor i flera olika länder och krävde pengarna tillbaka eftersom de menade att de blivit påtvingade Windows när de köpt sina datorer. 2001 kallade Microsofts dåvarande vd Steve Ballmer även Linux för ”en cancer som smittar allt det vidrör”.

2007 lanserade Asus en av de första framgångsrika datorerna med Linux förinstallerat. Året efter lanserades även Android i version 1.0 som de facto är Linuxbaserad.

2017 kunde noteras att Linux användes av världens 500 snabbaste superdatorer.

Sedan 2019 återfinns även Nya Dagbladets redaktion bland de många som bytt helt från Windows till Linux – något som genomfördes redan 2019.

Linux-baserade operativsystem fortsätter att vinna mark världen över. En följd av restriktioner relaterade till “coronakrisen” har varit att andelen Linux-användare ökat, vilket tros bero på att många varit på väg att byta tidigare men först i samband med detta fått tillräckligt med tid för att genomföra övergången.

I Sverige finns företaget Teuton Systems som utvecklar och säljer Linux-datorer anpassade för vanliga användare med fokus på integritet och skydd mot övervakning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!