Kongressledamotens krav: Utred Zuckerberg för mened

publicerad 30 juli 2020
  Kongressledamoten Matt Gaetz.

  Facebooks vd Mark Zuckerberg har av allt att döma gjort sig skyldig till mened i ett hörande i den amerikanska kongressen då han förnekade att plattformen skulle syssla med politisk censur. Det menar ledamoten Matt Gaetz som skickat en kriminalremiss till statsåklagare William Barr för att utreda Zuckerberg för ett brott som kan leda till ett femårigt fängelsestraff om han fälls i en jury.

  Gaetz skriver i remissen att Zuckerberg efter nya avslöjanden om Facebooks censur kan konstateras ha vilselett kongressen och gjort sig skyldig till mened i ett hörande i början av 2018 om huruvida hans företag på politiska grunder censurerat användare med konservativ inriktning.

  Mark Zuckerberg förnekade i kongressens hörande att Facebook skulle förtrycka innehåll med konservativt betonad inriktning eller att man skulle censurerar innehåll eller personer som framför sådant. Samtidigt har visselblåsare som jobbat som innehållsmoderatorer på Facebook kommit med graverande bevis som man läckt och redogjort för Project Veritas och specifikt avslöjar sådan manipulation.
  Mot bakgrund av detta hänvisar jag respektfullt Mr. Zuckerberg till Departementet för utredning av potentiella överträdelser av 18 U.S.C. §1001, 1505 och 1621 för att i hög grad ha givit falska uttalanden till kongressen under ed.”, skriver Matt Gaetz.

  De två innehållsmoderatorerna ifråga – Zack McElroy och Ryan Hartwig – jobbade med innehållsöversiktens flöde som genereras av Facebooks AI-program och ska flagga för ifrågasättande innehåll. McElroy och Hartwig klargjorde i sina avslöjanden om hur programmet filtrerade bort innehåll där användare gav stöd till Donald Trump, republikanska kandidater samt till konservativt inriktade frågor i största allmänhet.

  Som en medlem av kongressen, ifrågasätter jag herr Zuckerbergs trovärdighet, och utmanar hans villighet att samarbeta med vår överseende myndighet, och att vår kongress avsätter resurser till denna tidskänsliga utredning.” skriver Gaetz i remissen.

  Om Zuckerberg blir fälld av en jury kan han få spendera fem år i fängelse.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!