Google samlar in data även i inkognitoläge – stäms på 50 miljarder

publicerad 10 juni 2020
- av Markus Andersson
Google dras inför rätta.

Att Google ständigt försöker hitta nya vägar att samla in sina användares data och sedan sälja vidare denna till företag är ingenting nytt. Nu stäms internetjätten på motsvarande 50 miljarder kronor för att man avslöjas med att samla in användardata även när det påstått integritetsvänliga inkognitoläget varit påslaget.

Inkognitoläget är en funktion i Google Chrome som introducerades för mer än ett decennium sedan och har lyfts fram av företaget som det lämpliga alternativet för den som vill surfa privat och inte få sina surfvanor sparade på datorn.

När en person aktiverar ikognitoläget möts denne av en skärm som förklarar vad inkognitoläget innebär. Det står bland annat att informationen inte kommer att sparas lokalt, men att användarens aktivitet ändå kan vara synlig för de webbplatser som man besöker, för arbetsgivare och för internetleverantören.

Läget och Googles presentation av detta har dock fått massiv kritik för att vara starkt vilseledande och Extreme Tech skriver att Google har nu har kallats till rättegång där advokaterna för de kärande menar att Google Analytics och Google Ad Manager fortsätter samla in data även om användaren har slagit på inkognitoläget.

Man kräver 5000 dollar i skadestånd för varje person som drabbats av Googles integritetskränkande funktioner och den inskränkning denna inneburit i dessas privatliv sedan 1 juni 2016, vilket totalt ska handla om flera miljoner individer. Stämningssumman på 50 miljarder i skadestånd kan i teorin därför komma att bli ännu högre.

Om rätten går på denna linje och man kommer fram till att det handlar om en miljon användare som slagit på inkognitofunktionen innebär det att Google skulle tvingas betala drygt 45 miljarder kronor i skadestånd. Tidningen skriver dock att det förmodligen kommer att ta flera år innan rättegången är över och en dom kan meddelas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!