“Corona-app” kostade 15 miljoner

Coronarepressionen

publicerad 19 april 2021
- av Sofie Persson
corona-app

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


MSB:s misslyckade försök till en övervakningsapp för smittspårning som lades ner förra året kostade 15 miljoner kronor. Projektet avslutades senare på Folkhälsomyndighetens begäran.

Förra året började Myndigheten för samhällsskydd och beredskap utveckla en kontroversiell övervakningsapp som enligt planen skulle kartlägga och minska spridningen av covid-19 på begäran från Folkhälsomyndigheten med anledning att det var ”absolut nödvändigt för att skydda människors liv och hälsa”.

EU-kommissionen har uppmanat alla medlemsländer att skapa liknande ”smittspårarappar” och i många länder har detta blivit verklighet. Redan i maj förra året meddelade man dock att MSB-projektet lagts ner.

Det är vi som har genomfört arbetet. Vi gjorde inte det på direkt uppdrag av Folkhälsomyndigheten, utan efter en avstämning. Vi drog på med full kraft och lade ner mycket resurser med ambitionen att det skulle bli ett brett använt verktyg i Sverige, det känner vi nog huvudansvar för, säger Svante Werger, rådgivare på MSB, vid en presskonferens.

Mycket resurser lades på utvecklingen av appen och nu har även kostnaden för detta kommit fram: 15 miljoner kronor. Det berättar MSB:s generaldirektör Camilla Asp till skattefinansierade SR.

Vi höll på att utveckla den och tillsammans hade vi en dialog med Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen men till slut så sa Folkhälsomyndigheten att det inte var någon bra tajming.

Appen utformades mer som en webbenkät där människor skulle fylla i sina personliga uppgifter för att sedan kunna kartlägga symptom och beteenden i samhället, något Asp menar skulle vara integritetsskyddade uppgifter.

Angående utvecklingen av webbenkäten menar Camilla Asp att det kändes viktigt att ”inte sitta på händerna i kriser” men att hon respekterar Folkhälsomyndigheternas beslut.

Jag får respektera att de tyckte så, det är deras expertisområde.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!