Apa spelar Pong med hjälp av tankekraft

publicerad 12 april 2021
- av Sofie Persson
Apan Pager styr datorn med hjälp av ett hjärnimplantat.

I en ny video visar transhumanisten Elon Musks företag Neuralink upp en apa tycks spela dataspel med tankekraft. I själva verket är det ett experiment med deras senaste teknik inom hjärnimplantat.

Neuralink har laddat upp en video på Youtube där man ser apan Pager spela Pong med vad som ser ut som ren tankekraft. Det är inte riktigt så det gått till utan Pager har fått ett implantat opererat in i hjärnan och i det finns elektroder som gör att han kan kontrollera datorn framför sig.

Företaget Neuralink skapades 2016 av Elon Musk och målet är att utveckla implanterbara människa-dator-gränssnitt (human-computer interfaces). Tanken är att den här tekniken som fungera som hjälpmedel för människor med olika funktionsnedsättningar. Det första målet är att ge människor som är förlamade möjlighet att kontrollera teknik rörelsefritt. Redan i somras så visades grisen Gertrude upp på Youtube som hade en version av implantatet. Det visades upp hur implantatet registrerade Gertrudes hjärnaktivitet.

 

Nu har tekniken gått steget längre och det demonstrerar apan Pager där han med endast sin hjärna spelar Pong på en dator, berättar Neuralink på sin blogg. För att komma dit har man först lärt ut Pager att spela Pong med hjälp av en handkontroll genom att ge banansmoothie som belöning. Under den tiden har de registrerat hans hjärnaktivitet genom implantatet och då kunnat se vilka regioner som registrerar olika handrörelser. När de lärt sig mönstret kopplades handkontrollen bort och tack vare implantatet kunde Pager ändå fortsätta spela Pong.

När videon på Gertrude släpptes var neurologer inte imponerade. Professor Andrew Jackson vid Newcastle University sade då att ”det inte var något revolutionerande med presentationen” och menar att det inte visade något som inte gjorts tidigare, enligt den brittiska statskanalen BBC.

Djurrättsorganisationen PETA har gått ut och kritiserat videon på apan Pager och skriver i ett uttalande att apor i neurovetenskapliga experiment hålls törstiga och hungriga för att de ska samarbeta lättare.

De stirrar på skärmen i timmar för att sedan gå tillbaka till sin bur. Experiment som liknar Neuralinks har gjorts många gånger tidigare och är alltid på bekostnad av djurens vars liv har blivit stulet, och inget har kommit ut av det. Neuralink skulle kunna göra ett riktigt genombrott i vetenskapen om de lämnade djuren utanför sin forskning och faktiskt hjälpte människor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!