Anställd på Google: Vi påverkar demokratiska processer

publicerad 30 oktober 2020
- av Isac Boman

I ännu en hemlig inspelning av Project Veritas bekräftar en medarbetare på Googles annonsavdelning hur företaget utvecklat verktyg och processer för att kunna indoktrinera användarna med en vänsterpolitisk agenda och förtrycka andra politiska alternativ.

Adriano Amaduzzi, en av Googles annonseringsansvariga, berättar när han smygfilmas om hur företaget kan erbjuda gratis annonsplats och reklam till demokraterna och andra vänsterliberala organisationer – men att företaget samtidigt kan förtrycka och censurera republikaner eller andra konservativt inriktade aktörer genom att hänvisa till sina riktlinjer om trygghet och säkerhet.

– Man kan potentiellt censurera ut nyheter från din sökmotor, konstaterar han vidare.

Amaduzzi håller också med om att nställda på Googles säkerhetsavdelning skulle kunna lägga sig i det amerikanska valet och försöka påverka det.

– Absolut, genom att faktiskt stoppa högerpartier från att annonsera, förklarar han och menar att Google också kan finansiera demokraternas kampanjer och skänka dem pengar.

Medarbetaren lyfter vidare fram att Google-ägda Youtube blockerar material som ”hets mot folkgrupp” beroende på godtyckliga beslut som fattas av deras avdelning för ”trygghet och säkerhet”.

 

Amaduzzi skryter själv för Project Veritas-journalisten om hur han medvetet ignorerat förfrågningar från konservativa som vill annonsera via Google. Han berättar om hur han blivit kontaktad på LinkedIn av en person som ville annonsera med Brexit-budskap och att han då ignorerade denne.

– Du säger till en italienare som bor i London att du vill göra Brexit-reklam. Seriöst?, säger han och menar att Brexit är kopplat till att försöka blockera européers fria rörlighet.

Han beklagar sig också över att han själv inte är tillräckligt inflytelserik och ”mäktig” för att bestämma vilka som ska få annonsera via Google och inte.

– Jag önskar att jag var så inflytelserik, men jag är bara en bricka i spelet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!