Google kartlägger hälsodata från tiotals miljoner amerikaner

publicerad 15 november 2019
- av Markus Andersson


I hemlighet har Google samlat och kartlagt hälsodatan från miljontals amerikaner där man samlat in patienternas sjukvårdshistorik, diagnoser, labbresultat och information om deras inläggningar på sjukhus.

Det är Wall Street Journal som rapporterar om projektet som går under namnet Projekt Nightingale där de berörda inte har informerats om datainsamlingen, rapporterar tidningen som tagit del av läckta dokument och vittnesmål från anonyma källor. 
Samarbetet mellan Google och den icke-vinstdrivande katolska hälsovårdskedjan Ascension ska ha inletts förra året och informationen som samlats in ska användas för att ta fram mjukvara som kan ge tips och råd om individuella behandlingsplaner.

Trots hemlighetsmakeriet ska Googles agerande inte vara i strid med några federala lagar och även Amazon, Apple och Microsoft har den senaste tiden satsat stora resurser på att slå sig in i branscher relaterade till hälsoteknik.

Google själva menar att anklagelserna inte är korrekta och att det egentligen handlar om att Ascension själva sparat patientdata i en molntjänst som tillhandahålls av företaget. Google hävdar att man inte på något sätt kommer att använda denna tillsammans med någon annan sparad data om konsumenter och användare i kommersiellt eller annat syfte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.