IT/Övervakning


Google kartlägger hälsodata från tiotals miljoner amerikaner


I hemlighet har Google samlat och kartlagt hälsodatan från miljontals amerikaner där man samlat in patienternas sjukvårdshistorik, diagnoser, labbresultat och information om deras inläggningar på sjukhus.

Det är Wall Street Journal som rapporterar om projektet som går under namnet Projekt Nightingale där de berörda inte har informerats om datainsamlingen, rapporterar tidningen som tagit del av läckta dokument och vittnesmål från anonyma källor. 
Samarbetet mellan Google och den icke-vinstdrivande katolska hälsovårdskedjan Ascension ska ha inletts förra året och informationen som samlats in ska användas för att ta fram mjukvara som kan ge tips och råd om individuella behandlingsplaner.
Trots hemlighetsmakeriet ska Googles agerande inte vara i strid med några federala lagar och även Amazon, Apple och Microsoft har den senaste tiden satsat stora resurser på att slå sig in i branscher relaterade till hälsoteknik.

Google själva menar att anklagelserna inte är korrekta och att det egentligen handlar om att Ascension själva sparat patientdata i en molntjänst som tillhandahålls av företaget. Google hävdar att man inte på något sätt kommer att använda denna tillsammans med någon annan sparad data om konsumenter och användare i kommersiellt eller annat syfte.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!