Unga lockas med “disco” – för att vaccinera sig

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 21 augusti 2021
- av Markus Andersson

För att övertala och locka fler unga att låta sig injiceras med de kontroversiella coronavaccinen har chefen för vaccineringen på Conventum i Örebro nu prövat att förvandla vaccinationsmottagningen till en discolokal – något man beskriver som “en stor succé”.

Kristina Ellmén är platschef på vaccinationsmottagningen på Conventum Arena i Örebro och säger till Dagens Samhälle att hon tyckte att det kunde ”behövas något roligt” för att övertala fler ungdomar att ta de kontroversiella vaccinen – och att hon tillsammans med kollegor kom på idén att kombinera vaccinationerna med disco.

– Jag tänkte på discobowling, att vi kunde göra något åt det hållet, säger hon.

Ett företag ska sedan ha sponsrat med ljud- och ljusanläggning och en kväll under förra veckan så drog ”vaccinationsdiscot igång”.

– Det var otroligt uppskattat. Det kom runt 1 000 personer under de fem timmar vi körde discovaccinering. Många av föräldrarna som var med sa att de skulle ha varit mycket mindre nervösa när de själva tog sin spruta om det hade varit på samma sätt då, berättar Kristina Ellmén.

Inlägget man just nu marknadsför på Facebook för att locka ungdomar att låta injicera sig.

Hon menar vidare att det var ”mysig stämning” på vaccinationsmottagningen och att det hela blev ”superhäftigt”. Hon uppger också att evenemanget gjorde ungdomarna mindre nervösa inför sina injektioner och att det bland annat ledde till att ingen svimmade – vilket annars är vanligt vid covid-vaccinationer.

Eftersom det första discot enligt ansvariga för vaccinationerna blev en sådan ”succé” så är det snart återigen dags för nästa ”vaccinations-disco”. Denna gång har man också fått tillstånd från länets vaccinsamordnare – något man medger tidigare saknats.

Att muta och försöka övertala människor att vaccinera sig genom att locka med olika saker är samtidigt inte unikt för Örebro. I USA har personer som vaccinerat sig fått ta emot allt ifrån gratis munkar till konsertbiljetter. Andra länder har kört på samma principer och i exempelvis Grekland har man valt att ge 150 euro till de ungdomar som väljer att ta de hårt kritiserade injektionerna.

Någon massmedial kritik mot att unga ska övertalas att fatta viktiga medicinska beslut med hjälp av musik och discokulor står dock inte att finna i konventionell media. I skattefinansierade Public Service väljer man exempelvis istället att hylla konceptet som en ”succé”.

Kritiken från medborgarna är desto mer omfattande, där det mest gillade inlägget på Region Örebros Facebook i nuläget ställer frågan huruvida man “informerar ungdomarna om eventuella biverkningar innan, även långtidsbiverkningar, så att de kan ta ett välgrundat beslut”.

Det är en av frågorna i mognadsbedömningen som görs innan vaccinationen. I de fall vårdnadshavare inte medföljer eller de har en ifylld samtyckesblankett med sig.”, har Facebook-redaktören “Victoria” på Region Örebro svarat där.

Andra efterlyser studier på huruvida vaccinationerna faktiskt motverkar smittspridning, vilket man i sitt svar på frågan inte lyckas presentera.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!