Trots riskerna – nu kräver lärarfacket att barn vaccineras

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 19 augusti 2021
- av Markus Andersson
välja vaccin

Lärarnas riksförbund vill nu att barn så unga som tolv år ska injiceras med de kontroversiella coronavaccinen. Man motiverar ställningstagandet med att skolstarten ”innebär en ökad risk för smittspridning”.

– Vi hade velat se att man liksom många andra länder faktiskt erbjuder vaccin även för tolvåringar. Det finns ju en stor risk att smittspridningen tar fart i och med skolstarten, hävdar lärarfackets ordförande Åsa Fahlén

Att barn inte tillhör någon riskgrupp och enligt nuvarande forskning själva löper mycket liten risk att bli sjuka i covid-19 är inget Fahlén tar någon större notis om och hon menar istället att omfattande vaccinationer av barn kan vara förutsättningar för en ”kontinuerlig skolgång”.


Annonser:


Vilken medicinsk kompetens lärarfacket och Åsa Fahlén har för att göra denna typ av bedömning framgår inte av intervjun i SR, men Folkhälsomyndigheten låter meddela att man utreder frågan om att vaccinera barn men att riskerna måste vägas mot nyttan för individen.

Matti Sällberg, professor i biomedicin vid Karolinska institutet, som samtidigt är ordförande för Svenska Vaccinfabriken Produktion AB samt styrelseledamot för farmaci-leverantören Prebona, säger till den skattefinansierade statskanalen SVT att svenska barn mycket väl kan komma att covidvaccineras inom en snar framtid. Han konstaterar samtidigt att de flesta barn som smittas av viruset blir lindrigt sjuka och ofta nästan helt symptomfria, men menar att det ändå är smittspridningsnivåerna som kommer att bli avgörande.

– Folkhälsomyndigheten vill inte sätta in åtgärder i onödan. Avgörande blir hur smittspridningen ser ut den närmaste framtiden.

Skulle Folkhälsomyndigheten bedöma att smittspridningen ökar så är det dock sannolikt att även barn så unga som 12 år ska vaccineras, menar han. På sikt kan det också till och med bli aktuellt att vaccinera ännu yngre barn än så.

– Viruset har visat sig vara så oförutsägbart att det är en möjlighet som måste hållas öppen. Det kommer inte att försvinna, hävdar han.

Att barn idag inte vaccineras med de hårt kritiserade vaccinen beror primärt på att man ännu inte har gjort några omfattande studier på hur vaccinen påverkar åldersgruppen långsiktigt, hur säkra de är och därtill på att barn mycket sällan blir sjuka av viruset. Ändå kräver många aktörer nu att även barn vaccineras.

Ett argument som lyfts fram av kritiker till massvaccinationerna är att vaccinen i många fall helt enkelt inte ser ut att hjälpa mot viruset. Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur omkring 3000 ”fullvaccinerade” svenskar ändå blivit smittade av covid-19 och att omkring 130 av dessa också avlidit.

Nämnas kan också att mer än 250 personer i Sverige enligt officiell statistik misstänks ha avlidit som en direkt följd av injektionerna. Rapporter om allvarliga vaccinskador och till och med dödsfall har varit frekventa även i många andra länder sedan massvaccinationskampanjen inleddes.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.