Tegnell: Inte genomförbart att stänga ner Sverige

publicerad 8 mars 2021

  Centerpartiet och populistiska forskare vill se ännu hårdare coronapolitik och att det svenska samhället helt stängs ner. Statsepidemiologen Anders Tegnell menar dock att en total nedstängning inte går att genomföra och dessutom skulle leda till oerhörda negativa effekter för samhället.

  Socialdemokraternas stödparti Centerpartiet har via sin partiledare Annie Lööf deklarerat att hon vill att köpcentrum, restauranger, butiker och gym ska stängas ner helt i åtminstone två till tre veckor.

  – Vi ser att vi är inne i en tredje våg, för att den inte ska utvecklas till en tsunami och bli helt okontrollerbar så måste man ta till tuffa åtgärder tidigt, hävdade Lööf.
  Lööf får också stöd av den hårt kritiserade virologiprofessorn Fredrik Elgh.

  – Det är dags nu för en kortare period av ordentliga restriktioner för att få ner smittspridningen på en mer hanterbar nivå,hävdar han.

  Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell är dock inte alls säker på att hårdare politik är rätt väg att gå eller ens kommer att få de önskvärda effekterna.

  – Man måste tänka efter väldigt ordentligt inför alla åtgärder och försöka hitta de åtgärder som man kan vidta som har så stor effekt som möjligt med så lite negativa konsekvenser som möjligt.

  Han förklarar vidare att en total nedstängning inte skulle gå att genomföra i Sverige och att en sådan skulle få mycket negativa konsekvenser för samhället i stort.

  – Nu är det många som säger att vi ska stänga ner totalt i några veckor utan att veta vilken effekt det får. Men vi vet helt säkert att om några veckor har vi inga mängder vaccin som kan stoppa smittspridning. De nivåerna av vaccin har vi först i maj, juni och vi kanske inte räkna med att vi får någon ordentlig effekt på smittspridning förrän, säkert juni-juli, sammanfattar han sin synpunkt på frågan.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!