Sverigedemokrater inte välkomna i Handels

publicerad 19 maj 2020
- av Isac Boman
Sverigedemokrater är inte välkomna i Handelsanställdas förbund

Människor som är kritiska till massinvandring, månggifte och homoadoptioner är inte välkomna i fackförbundet Handels. Det står klart efter att förbundet vunnit en rättslig tvist mot en förtroendevald sverigedemokrat. Nu uppmanar riksdagsmannen Björn Söder alla SD-väljare att lämna fackförbundet.

Den kvinnliga SD-politikern blev i början av förra året avstängd som klubbordförande vid en ICA Maxi-butik i Skåne eftersom Handels ansåg att det strider emot deras stadgar att vara emot homoadoptioner – något som SD fram tills i fjol var motståndare till.

Handels gillar samtidigt inte att SD är motståndare till månggifte. Även detta ska alltså gå emot det vänsterliberala förbundets stadgar och man får som facklig företrädare vidare inte heller vara kritisk till massinvandringen till Sverige, och därför krävde man att den kvinnliga politikern skulle bort.

SD-politikern överklagade beslutet till Handels förbundsråd, där fackförbundets hållning fick stöd. Även i skiljenämnden, där en domare från Arbetsdomstolen ingår, gick man på Handels linje och kvinnan förlorade. Hon ska dessutom betala nästan 250 000 kronor för kostnaderna för den juridiska tvisten, skriver Samhällsnytt.

Nämnden gick på Handels linje om att en sverigedemokrat helt enkelt inte kan ha fackliga uppdrag för Handels eftersom dessa inte delar fackförbundets ”feministiska” och ”antirasistiska” värdegrund.

Nu vill Handels använda domen för att rensa ut fler dissidenter och oliktänkande inom fackförbundet. Mats Hedgren som är förbundssekreterare menar att man fortsättningsvis kommer att agera på samma sätt när man stöter på Sverigedemokrater och andra ideologiska avvikare inom Handels.

– Det känns skönt att vi efter lång tids väntan fått ett beslut som säger att det kan bli lojalitetsproblem och konflikter att ha en aktiv Sverigedemokrat som klubbordförande. Nu kan vi agera utifrån den här domen om det skulle uppstå en liknande situation någon annanstans, säger Hedgren till Handelsnytt.

Björn Söder, som sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna, är mycket upprörd över domslutet och uppmanar alla SD-väljare att lämna fackförbundet efter deras agerande eftersom partiets sympatisörer bevisligen ändå inte är välkomna.

Dags för SD:s väljare (mer än var femte i landet) och sympatisörer att se över sina fackförbund. De som tillhör Handels kan numera lämna förbundet med gott samvete. Facket förtjänar er inte! Och framförallt förtjänar man inte era surt förvärvade pengar!”, skriver han på Facebook.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!