Svenska elever rädda för att utsättas för brott

publicerad 13 februari 2021
- av Isac Boman

Varannan svensk femtonåring undviker aktivt vissa personer, platser eller aktiviteter eftersom man är rädda för att man annars kommer att utsättas för brott. Trots att många också har utsatts för brott är det väldigt få som vågar polisanmäla.

Det är Brottsförbyggande rådet (BRÅ) som gjort en skolundersökning där 6000 svenska elever deltagit och svarat på frågor och man är mycket oroade över tendensen att ungdomarna allt mer väljer att begränsa sina liv av rädsla för att de annars ska bli utsatta för brott.

– Det är oroväckande och problematiskt att man inte kan göra vissa saker av oro för brott, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på BRÅ till skattefinansierade SVT.

Man konstaterar att det numera tillhör ”vardagen” för många av landets niondeklassare att stanna hemma från skolan eller ta långa omvägar för att slippa träffa personer man är rädd för.

Pojkar är dessutom mer utsatta än flickor. 56 procent av pojkarna jämfört med 46 procent av flickorna i åldersgruppen berättar att rädslan för att bli utsatt för brott leder till begränsningar i deras vardag.

52 procent av eleverna uppger också att de själva någon gång har begått brott – det vanligaste är enstaka snatterier eller stölder. 48 procent berättar att de själva har blivit utsatta för brott.

– Vi ser en tydlig överlappning när det gäller delaktighet och utsatthet för brott. Två tredjedelar av eleverna som säger att de har begått brott har också varit utsatta för brott, säger Anna Gavell Frenzel.

Få ungdomar vågar dessutom anmäla när de utsatts för brott, inte ens om kriminaliteten är grov. Bland de niondeklassare som utsatts för rån vågade bara en tredjedel göra en polisanmälan och vad gäller sexualbrott är anmälningsbenägenheten ännu lägre, istället gömmer man sig.

– Man vet exakt var man ska gå för att undvika en viss grupp eller person, säger 15-åriga Jaqueline Olsén och förklarar vidare att man hela tiden måste vara ”på sin vakt” eller ”tänka ut en plan innan man går ut”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!