Kommentar: Slopad betesrätt är ett nederlag för svenskt djurskydd

Om vi tar bort betesrätten kommer Sverige snart förlora rätten att kalla sig landet med bäst djurskyddslagar, och Arla får nog helt slopa sina förskönade reklamfilmer med glada kor på betesmarker.

publicerad 6 maj 2024
- av Sofie Persson
En stor del av landets kor kommer inte att få vara utomhus alls om betesrätten tas bort.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Enligt uppgifter från källor till DN pågår just nu en diskussion gällande betesrätt för kor. Detta är ingen förvånande nyhet då bland andra mjölkjätten Arla och Lantbrukarnas riksförbund arbetat för att slopa betesrätt för kor under en tid nu. Istället vill man ha korna på lösdrift inomhus, något 1500 kor också kommer att utsättas för denna sommar för att se hur det påverkar dem i en studie.

Sverige har idag en av världens bästa djurskyddslagar, där många faktiskt pekar på att vi ligger i topp tillsammans med ett fåtal andra länder. Ja, vissa hävdar till och med att Sverige är bäst på djurskydd i världen, vilket är en fin utmärkelse då djurskydd faktiskt är något många bryr sig om på ett eller annat vis. Svenskar, och även medborgare i andra länder, bryr sig om djuren och får man välja vill de flesta också att både matdjuret och husdjuret ska ha haft ett någorlunda bra liv.

Därför är det förvånande att regeringen nu väljer att sträva bakåt när det gäller djurskydd. Att ta bort betesrätten och ersätta den med lösdrift inomhus är galet bakåtsträvande och ingenting som hör hemma i ett anständigt Sverige. Framförallt representerar det inte vad svenska folket vill. Det är vad LRF och stora mjölkproducenter, särskilt Arla, vill för att spara in pengar och tid – men det gör ingenting gott för korna.

Till och med veterinärförbundet motsätter sig förslaget i en debattartikel tillsammans med djur- och miljöföreningar, samt även konsumentföreningar, där man skapat kampanjen “Jag vill beta”. Samtidigt menar framstående djurexperter som Per Jensen att kor ska ha rätt att få vara ute. Eko-bönder ställer sig också kritiska till lösdrift inomhus.

Även om vi ligger i topp när det gäller djurskydd har vi fortfarande mycket att förbättra. Exempelvis gäller betesrätt endast kor medan tjurar istället får stå inomhus året om. Dessutom gäller betesrätten endast på sommaren, vilket också är anledningen till att korna blir så “fulla i sprätt” när de får komma ut på kosläpp under våren. De har ju stått inne hela vintern och trampat.

Vi riskerar nu att förlora vårt anseende som landet med världens bästa djurskydd, och kommer istället att landa med huvudet före i den dynghög regeringen nu sticker ner huvudet. Framförallt kan Arla nu inte med trovärdigheten i behåll längre komma med sin förskönade mjölkreklam med kor på sommarängar, då det skulle vilseleda konsumenten att tro att mjölkjätten värnar sina djur. För om betesrätten tas bort kan vi stryka sådana påståenden helt.

 

Sofie Persson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!