Inrikes

Runt 200 000 skrivna på felaktiga adresser

Publicerad 15 februari 2020

Enligt Skatteverket är 200 000 personer skrivna på felaktiga adresser runt om i landet, varav hälften av dem har adress i Sverige men bor utomlands.

Kommunala bostadsbolag berättar att upp mot 100 personer kan vara skrivna i samma lägenhet.

Det är inte ovanligt att migranter som kommit till Sverige bryter mot lagen för att ta sig fram i ett system som blir allt svårare för myndigheterna att överblicka. Och mellanhänderna tjänar ofta stora pengar enligt en granskning av Hem & Hyra.
Det är olagligt att fiffla med sin adress och kan leda till folkbokföringsbrott. I praktiken är det dock omöjligt att fullt ut kontrollera.

Det får till exempel inte synas att man har inneboende om man lyfter bidrag. Om flera personer med inkomst är skrivna på samma adress, försvinner bidragen. Man kan alltså bo på ett ställe men bör vara skriven på ett annat – allt för att bidragsmaximera.

Systemet bygger för mycket på att folk inte fifflar. Det är för många hål i väven. De är jättedriftiga, de här personerna. Vi måste tänka som de, säger polisen Mats Karlsson.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!