Polisen gjorde olaglig husrannsakan hos chefredaktör

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 22 oktober 2021
- av Markus Andersson
Bilder från övervakningskamerorna till vänster. Martin Saxlind till höger.

När Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind befann sig utomlands passade polisen på att göra husrannsakan i hans hem och beslagta datorer och hårddiskar med stora mängder källskyddat material. Nu har tingsrätten konstaterat att det saknades skäl för husrannsakan och att utrustningen ska återlämnas.

Det var den 29 september som en obefogad husrannsakan ägde rum då Nordfronts chefredaktör vid tillfället var på väg hem från Bulgarien.

Från övervakningskameror som Saxlind satt upp framgår det hur två civilt klädda poliser först går in och ”säkrar” bostaden och sedan efterföljs av ytterligare två poliser i uniform. Ytterligare en polis ska enligt beslagsprotokollet ha medverkat vid insatsen där två datorer, nio hårddiskar och en kortläsare beslagtagits.

– Jag blev förvånad när jag upptäckte att saker tagits men anade att det förmodligen var polisen som varit här. Detta bekräftades till slut av en handskriven papperslapp som låg på spisen och hänvisade till 114 14 för att få mer information om vad som hänt och varför, säger Saxlind till Nordfront.

När Saxlind väl får tag på förundersökningsledaren bekräftar denne att en husrannsakan har gjorts i hans hem och att denna ska ha skett på grund av misstänkt brott mot ordningslagen.

– När hon sa det blev jag chockad och frågade om hon verkligen menade att de gjort en husrannsakan och behövde ta all min elektronik för att utreda ett brott mot ordningslagen. Det är ju ett ”brott” som i regel inte ger mer än böter. Jag frågade också om brottet inte dessutom var från förra året då jag misstänkte att det hade med Tommie Lindh-fallet att göra, vilket hon bekräftade och sedan beklagade att det hade dragit ut på tiden, berättar Saxlind vidare.

Bakgrunden är specifikt att Martin Saxlind helgen efter efter att sudanesen Abubaker Mohamad Awad mördat svensken Tommie Lindh ansökte om tillstånd för ett partipolitiskt oberoende torgmöte och en minnesstund för att hedra Tommie Lindh.

Polisen avslog i sista stund ansökan, och enligt Saxlind var detta en medveten strategi att dra ut på beskedet så att man inte skulle hinna överklaga beslutet. Trots nekat tillstånd valde man att anordna ett torgmöte lördagen den 16 maj och många medborgare dök då upp för att hedra mordoffret.

– Det är den andra sammankomsten som utfördes utan polistillstånd som Härnösandspolisen vill koppla mig till. Man har dock inte lyft ett finger i utredningen fram tills första gången då jag befann mig utomlands, då passade man på att hämnas och genomföra en husrannsakan hos mig, säger Saxlind.

Så snart han fick reda på att en husrannsakan gjorts så överklagade han beslaget – inte minst för att mycket av det material polisen tagit omfattas av källskyddet.

– Polisen är mycket väl medveten om att jag är chefredaktör och skribent för Nordfront och att jag i den rollen hanterar stora mängder material som omfattas av källskydd. Polisen vet att om de hade gjort husrannsakan när jag var hemma så hade jag bestritt de här beslagen på plats, men genom att gå in när jag inte var hemma och inte informera mig om det fick man en dags försprång där jag inte hade möjlighet att bestrida beslagen, konstaterar han.

I Ångermanlands tingsrätt gick rätten på Saxlinds linje och konstaterar att det inte fanns några skäl att utföra en husrannsakan och att de beslagtagna föremålen omedelbart ska lämnas tillbaka. Rätten konstaterar vidare att polisen beslagtagit källskyddat material och att det är oproportionerligt att göra en husrannsakan för ett så trivialt brott som brott mot ordningslagen.

Vid en avvägning av vad som i detta fall kan stå att vinna med åtgärden mot å andra sidan det intrång och men som otvivelaktigt innebär att bli fråntagen de i beslag tagna föremålen – oavsett om de innehåller material som omfattas av källskyddet eller inte – finner tingsrätten att proportionalitetsprincipen såsom den kommer till uttryck i 27 kap. 1§ RB medför att förutsättningar för beslag saknas. Tillägger man sedan reglerna om källskyddet i 27 kap. 2§ RB ställt mot övriga framkomna omständigheterna blir utgången än mer given. Sammanfattningsvis finner därför tingsrätten att beslagen omedelbart ska hävas och egendomen ska utges till Martin Saxlind”, konstaterar man.

– Jag är mycket nöjd över att rätten gav polisen fel på inte bara en punkt utan på två olika plan. Den här husrannsakan var helt enkelt ett medvetet kriminellt beteende från polisens sida och de ansvariga kan åtminstone räkna med att få en JO-anmälan mot sig
, kommenterar Saxlind rättens beslut.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!