Oklart om arbetsgivare kan tvinga anställda att vaccineras

Coronarepressionen

publicerad 28 januari 2021
- av Isac Boman
Arbetssökande kan behöva visa upp "vaccinationsintyg".

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt jurister är det osannolikt att anställda inom offentlig sektor kommer kunna avkrävas att vaccinera sig. Inom den privata sektorn är situationen annorlunda och det är oklart om arbetsgivare har rätt att kräva vaccinationsintyg vid rekryteringar och neka dem som vägrar att ta det kontroversiella coronavaccinet.

Det är den vänsterliberala Bonniertidningen DN som har talat med flera jurister och experter angående vad som egentligen gäller angående arbetsgivarens ”rätt” att kräva att deras anställda vaccinerar sig.

Kirsi Piispanen är förbundsjurist på Vårdförbundet och tror inte att arbetsgivare inom offentlig sektor direkt kan komma att kräva att de anställda tar vaccinet, eftersom de anställda har grundlagsskyddad rätt till sin kroppsliga integritet.

– Man kan inte tvinga någon till detta. Man ska inte heller kunna hota sig fram genom att säga att om du inte låter vaccinera dig blir du uppsagd.

Däremot kan cheferna ”uppmuntra sin personal” att låta sig injiceras, men exakt vad som menas med detta är oklart.

Arbetsgivare i privat sektor omfattas inte av samma grundlagsskydd och de anställdas rätt gentemot arbetsgivaren är betydligt svagare. Piispanen tror ändå att inte att vaccinationsvägran kommer att leda till avsked.

– Vi är ganska övertygade på Vårdförbundet om att när man gör en sådan intresseavvägning så kommer rätten till att inte tvingas till kroppsligt intrång att väga väldigt tungt. Det är en lite annan juridisk väg att gå men det blir troligtvis samma resultat.

Däremot är det sannolikt att icke-vaccinerade omplaceras och får andra arbetsuppgifter än sina vanliga. Att omplacera personal får dock enligt lagen inte göras i bestraffningssyfte.

Arbetssökande som inte vill vaccinera sig kan komma att få det allra tuffast och det är oklart om arbetsgivaren har rätt att kräva vaccinationsintyg vid nyrekryteringar – och neka de som inte vaccinerat sig.

DN konstaterar att privata arbetsgivare har ”fri anställningsrätt” och alltså själva får välja vilka regler och kriterier som gäller vid nyrekryteringar, förutsatt att annan lagstiftning inte väger tyngre.

– Rätten till ett privatliv till exempel är en mänsklig rättighet enligt Europakonventionen. Den rätten kanske inkräktas om man inte kan få anställning på grund av detta, säger Helene Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Hon medger att hon inte vet vad som egentligen gäller och om vaccinskeptiker får nekas anställning, men konstaterar att det är problematiskt att arbetsgivare samlar in och registrerar hälsouppgifter om arbetssökare.

– Jag hoppas att det blir en diskussion kring det och någon slags klargörande från lagstiftningshåll kring vad som ska gälla, säger Robson vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!