Muslimska terrorister finansierades av svenska staten

publicerad 17 december 2020
- av Per Nordin
Svenska skattebetalare finansierade terroristernas vapen.

Minst 45 personer ska ha fått svenska bidrag, försörjningsstöd och studiemedel samtidigt som de varit nere i Syrien och stridit för Islamska staten. På sociala medier skröt en av terroristerna öppet om att svenska staten betalade för hans pistol och automatvapen.

Det är Bonnierägda GT som gjort en granskning och kommit fram till att miljontals kronor av svenska skattebetalares pengar har gått till att finansiera minst 45 terroristers uppehälle hos Islamska staten i Syrien. Pengarna har också gått till vapen som i praktiken kan ha använts för att mörda människor.

– Det är direkt upprörande att det har skett, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.

GT noterar att ett flertal av de militanta islamisterna sökt nya ersättningar och bidrag samtidigt som de var i Syrien och stred för IS och att Försäkringskassan och andra myndigheter fortsatt betala ut barnbidrag, flerbarnstillägg, bostadsbidrag och föräldrapenning till muslimska familjer som inte längre fanns i Sverige.

Förutom Försäkringskassan har även CSN, Arbetsförmedlingen, socialtjänster och diverse A-kassor varit med och finansierat terrorismen och även om myndigheter i ett fåtal fall lyckats slå larm och stoppa utbetalningar har de i många fall fortsatt betalas ut under flera år.

Ett sådant exempel är en kvinna från Norrköping som fått över 250 000 kronor insatta på sitt konto av Försäkringskassan efter att hon lämnat Sverige för att ansluta sig till IS.

Försäkringskassan själva uppger att man inte haft någon ”samlad bild” av hur mycket pengar som gått till terroristerna eller hur många terroristerna faktiskt har varit.

– Det är en del svårigheter med det. Vi varken får eller har några register som pekar ut IS-resenärer eller någon annan grupp, motorcykelgäng eller liknande, säger Thomas Falk.

Den ökände IS-terroristen Michael Skråmo har bland annat skrutit på sociala medier om hur svenska skattebetalare bekostat de vapen som han använt sig av i Syrien.

Svenska staten betalade min glock och min kallash 🙂”, skrev han enligt Expressen.

Enligt tidningen tog det fyra månader från dess att det blev känt att Skråmo inte längre bodde kvar i Sverige tills dess att hans familjs bidrag stoppades av Försäkringskassan. Michael Skråmo uppges senare ha dött under den stora slutstriden i Baghouz.

En annan terrorist från Frölunda uppmärksammades av hemkommunen då dennes barn slutade dyka upp på förskolan i mars 2015. Trots detta fortsatte Försäkringskassan betala ut barnbidrag och flerbarnstillägg i över ett och ett halvt år – samtidigt som familjen befann sig i Islamska statens huvudstad och stred för islamisterna.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) beskriver uppgifterna som ”ofattbart provocerande” och kräver att Försäkringskassan får större möjligheter att utreda brottslighet mot socialförsäkringssystemet.

– Det är ju ofattbart provocerande att läsa om det här. Jag har själv flytt från militant islamism och jag är väl medveten om, och vi får inte tveka en sekund där, att den militanta islamismen är ett hot mot vår demokrati, vårt samhälle och vår livsstil.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!