Länsstyrelsen spionerar på ”coronaförbrytare”

Coronarepressionen

publicerad 7 maj 2021
- av Isac Boman
Länsstyrelsen
Dansprotest i Malmö.

Länsstyrelserna har nu börjat smygfotografera, kartlägga och spionera på svenskar som befinner sig på allmän plats, dansar och spelar musik under förevändningen att dessa bryter mot coronarestriktionerna och pandemilagstiftningen.

I ett tillsynsprotokoll från slutet av april bekräftar Måns Berger från Enheten för Pandemitillsyn att man genomfört en omfattande kartläggning och registrering av människor som samlats för att visa sitt missnöje mot coronapolitiken genom att dansa och spela musik.

Man har bland annat tagit reda på exakt hur många personer som samlades, vilka klockslag de samlades, när fler personer anslöt sig och vilka som varit ”drivande” i dansen. Man har också tagit reda på vad flera av deltagarna heter och namnger flera av dem i sin rapport – Länsstyrelsen vet till och med vad en av deltagarna har för smeknamn. Även barn har registrerats av myndigheten.

På plats anslöt fler personer, antalet varierade men vid 13:30 var det 13 vuxna och 4 barn som medverkade, på Gustav Adolfs torg var det genomgående fler än 8 personer som deltog. Länsstyrelsen bedömer att det fanns ca 4–5 personer som var drivande, då de samlades i förväg, bar på flaggor, musik och filmade manifestationen”, skriver man och namnger också en av deltagarna med för- och efternamn och hävdar att man ”vet” att denne deltagit vid tidigare liknande event.

Länsstyrelsen

Det framgår också att Länsstyrelsen Skåne har övervakat på Telegram för att få fram information om deltagarna och evenemanget och att man ”överväger” att tvinga en medlem av en organisation som vidarebefordrade en informationstext om evenemanget att betala vite för att sammankomsten inte begränsats ”till högst åtta personer”. Enligt personen ifråga har hans organisation dock inte lagt upp informationen på Telegram och han själv har inte varit i Malmö och aldrig deltagit på något dansevenemang eller för den varit delaktig överhuvudtaget i arrangemanget.

Via telegraminlägg framgår att vaken.se uppmanade allmänheten att samlas på Möllevångstorget i Malmö för att kl.12:30 marschera mot Gustav Adolfs torg. På Gustav Adolfs torg skulle man samlas kl 13:00 för att: ”[…] Manifestera för våra mänskliga rättigheter, vår rätt att få träffas var och när vi vill, för våra grundläggande fri och rörelsefriheter samt vår rätt att få uttrycka våra åsikter när och var vi vill.” Ett sådant evenemang definieras enligt 2 kap 1 § ordningslagen (1993:1617) som en allmän sammankomst och det behövs tillstånd enligt ordningslagen för att få genomföra det. Inget tillstånd hade sökts från polisen för att genomföra sammankomsten”, hävdar man.

Länsstyrelsen

Man hävdar att man genom sitt spionage inte hittat någon ”uppmaning” om att deltagarna maximalt får uppgå till åtta personer och att man genom att spionera på plats inte heller såg några ansträngningar att begränsa deltagarantalet, varför den utpekade arrangören kan tvingas betala en straffavgift.

I det tillsynsprotokoll som tagits fram så syns också tydligt hur Länsstyrelsen i smyg har fotograferat flera deltagare vid manifestationen. Noterbart är också att Länsstyrelsens utsände av bilder att döma tycks ha följt efter deltagare när de gick runt och spelade musik för att smygfotografera dem på gatan.

I protokollet har handläggaren också kommenterat huruvida enskilda deltagare tidigare medverkat på manifestationer kritiska till coronapolitiken och i så fall när – ett tillvägagångssätt som närmast påminner om hur säkerhetstjänster och underrättelsetjänster arbetar för att kartlägga grova brottslingar och nationella säkerhetshot.

Deltagare som Nya Dagbladet har pratat med beskriver kartläggningen som både obehaglig och absurd och har svårt att förstå logiken i att de ska registreras av Länsstyrelsen för att de samlas för att dansa på ett öppet torg.

Oavsett länsstyrelsens avsikter har deras agerande lett till att jag känner mig otrygg att vistas på offentliga platser med vänner och att jag börjat tänka på att jag kan bli misstänkt för något bara för att jag pratar med en grupp personer eller står och fotograferar. Det känns helt klart som övervakning och åsiktsregistrering, konstaterar en deltagare.

– Det känns rätt otäckt, nu kan jag ju faktiskt inte gå till Gustav Adolfs torg en lördag utan att riskera att bli registrerad av Länsstyrelsen, kommenterar en ytterligare deltagare.

Noterbart är att det Telegrammeddelande som vidarebefordrades via Vaken.se inför manifestationen faktiskt uppmanar deltagarna att hålla ”lagom avstånd” till varandra och att syftet är att dansa, sprida glädje och manifestera för våra mänskliga rättigheter och rätten att få träffas ”när och var vi vill för våra grundläggande fri- och rörelsefriheter samt vår rätt att uttrycka vår åsikt när och var vi vill”.

Det är hög tid för oss alla att gå ut på gatorna och visa vårt missnöje med regeringens hantering av pandemin. Vi har tröttnat på alla ologiska restriktioner och allt behöva beskåda allt fler småföretag gå i konkurs utan något som helst ekonomiskt stöd”, skriver man bland annat.

Man uppmanade också människor att bära med sig plakat med budskap som uppmärksammar omgivningen på manifestationens syfte.

– De tycker att vi uppmanar människor att samlas och hålla avstånd på en öppen plats i frisk luft är något fel. Osäker på hur detta kan bidra till smittspridning. Känns snarare som ett desperat försök att “sätta dit någon” och statuera exempel på hur dessa nya lagar som verktyg kan användas mot människor, fortsätter en deltagare till Nya Dagbladet.

– Det är bedrövligt hur man kan lägga så mycket resurser på några dansande människor som sprider glädje samtidigt som folk som är i verklig nöd inte blir tillräckligt prioriterade, påpekar en annan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!