Kommentar: Vågar Ebba kastrera våldtäktsmän? Bra i så fall

Den svenska lagstiftningen för våldtäkt och tillämpningen av den har en lång tradition av att se mellan fingrarna på de grövsta övergreppen. Förslaget om kemisk kastrering är mot den bakgrunden välkommet.

publicerad 2 juli 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Straffskalan för våldtäkt i Sverige ligger idag på max sex år i fängelse. Anses våldtäkten grov kan man i värsta fall komma upp i tio års fängelse. Dessa straff gäller även vid våldtäkt på barn, enligt Brottsbalken.

Mellan 2011 och 2020 har antalet anmälda våldtäkter i Sverige ökat med 43 procent. Av de anmälda våldtäktsbrotten 2020 avsåg hela 46 procent av dessa barn. Från 2019 till 2020 ökade antalet anmälda våldtäkter på barn med 21 procent.

I den Nationella trygghets­under­sökningen uppgav 4,6 procent av befolkningen att de utsattes för någon typ av sexualbrott under 2020, enligt BRÅ.

När valet nu närmar sig är det svårt att skilja uppriktiga förslag från valfläsk, men oavsett detta är Kristdemokraternas förslag om hårdare straff för sexualbrott välkommet. Sexuella övergrepp är inte något som bör tas lätt på och att komma undan med några ynka år för våldtäkt på ett barn är rent ut sagt bedrövligt. Barnet, kvinnan, mannen – oavsett vem som blivit utsatt får dessa leva med det för resten av sina liv.

Att införa kemisk kastrering kan tyckas extremt, och det är det förstås också. Det finns problem att tala om inklusive etiska sådana. Den andra sidan av hur lagstiftningen ser ut idag är den så kallade samtyckeslagstiftningen, som gör att i princip varje sexuellt umgänge teoretiskt sett kan räknas som våldtäkt. Samtidigt kan faktiska våldtäktsmän slippa undan med en månad i fängelse, som Ebba Busch också konstaterade under sin pressträff.

En månad. Tänk på det.

Vad är egentligen bäst – att gå för långt eller inte långt nog? Det är en öppen fråga, men ett som är säkert är att det inte kan fortsätta som det är idag.

 

Sofie Persson

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!