Inrikes

JK lägger ner utredning kring SvD:s avslöjande

Justitekanslern (JK) har beslutat sig för att lägga ner utredningen mot Svenska Dagbladet efter att tidningen anmälts av Försvarsmakten.

Det var under påskhelgen som Svenska Dagbladet kunde avslöja att en rysk attackstyrka med tunga bombplan övade mot attackmål i Sverige. För några veckor sen anmäldes SvD av Försvarsmakten men justitiekanslern (JK) har nu bestämt sig för att lägga ner utredningen.
Försvarsmakten ansåg att SvD:s avslöjande om att svenska flygvapnet inte hade beredskap att skicka upp svenskt jaktflyg skulle ses som ett hot mot rikets säkerhet. En uppfattning som inte justitiekanslern delar utan anser att uppgifterna är inte så allvarliga att det kan bli fråga om brott.

”Utredningen ge inte stöd för antagandet att någon allmän handling oriktigt har lämnats ut, eller att något annat brott har förekommit som kan medföra att meddelarfriheten genombryts”, skriver JK.

Därför beslutar justitekanslern att ingen förundersökning ska inledas mot personer som kan ha meddelat uppgifter, skriver SvD. Försvarsmakten anmälde även SvD till Säkerhetspolisen.

– Det är ett jättebra beslut. JK har kommit fram till att det inte ska inledas någon förundersökning mot oss vilket är klokt. Det är också klokt att JK inte ägnar sig åt jakt på Svenska Dagbladets källor, säger Ola Billger, redaktionschef på SvD, till tidningen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!