JK lägger ner utredning kring SvD:s avslöjande

publicerad 19 juni 2013

Justitekanslern (JK) har beslutat sig för att lägga ner utredningen mot Svenska Dagbladet efter att tidningen anmälts av Försvarsmakten.

Det var under påskhelgen som Svenska Dagbladet kunde avslöja att en rysk attackstyrka med tunga bombplan övade mot attackmål i Sverige. För några veckor sen anmäldes SvD av Försvarsmakten men justitiekanslern (JK) har nu bestämt sig för att lägga ner utredningen.

Försvarsmakten ansåg att SvD:s avslöjande om att svenska flygvapnet inte hade beredskap att skicka upp svenskt jaktflyg skulle ses som ett hot mot rikets säkerhet. En uppfattning som inte justitiekanslern delar utan anser att uppgifterna är inte så allvarliga att det kan bli fråga om brott.


Annonser:


”Utredningen ge inte stöd för antagandet att någon allmän handling oriktigt har lämnats ut, eller att något annat brott har förekommit som kan medföra att meddelarfriheten genombryts”, skriver JK.

Därför beslutar justitekanslern att ingen förundersökning ska inledas mot personer som kan ha meddelat uppgifter, skriver SvD. Försvarsmakten anmälde även SvD till Säkerhetspolisen.

– Det är ett jättebra beslut. JK har kommit fram till att det inte ska inledas någon förundersökning mot oss vilket är klokt. Det är också klokt att JK inte ägnar sig åt jakt på Svenska Dagbladets källor, säger Ola Billger, redaktionschef på SvD, till tidningen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.