Haverikommissionen vill häva Estonias ”gravfrid”

Estoniakatastrofen

publicerad 18 december 2020
- av Sofie Persson
Hålen som fångades på film av Henrik Evertssons robotdykningar till vraket.

Den svenska haverikommissionen säger sig nu vilja häva gravfriden kring Estonias vrak och att man snarast kommer att begära en lagändring.

Sedan Henrik Evertssons prisade dokumentär om Estonia sändes och uppmärksammade ett tidigare okänt hål i skrovet på fartyget har de svenska, finska och estländska haverikommissionerna samarbetat för att komma med sin replik.

Efter den stora uppmärksamhet som dokumentären fått ger den nu efterverkningar i att den hårt kritiserade kommissionen kommit fram till att nya dykningar behöver göras, enligt Ekot på skattefinansierade SR. Utredarna ska bland annat ha gått igenom filmerna från filmteamets dykningar och undersökt Estonias bogvisir samt träffat anhöriga.

Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på myndigheten, säger att utredningen har varit ett stort arbete hittills.

Vi har ju tittat både på de nya filmerna och de gamla filmer som gjordes när man undersökte vraket 1994, och vi har också tagit in en mängd information som rör fartyget och olyckan, sade han till Ekot.

Han kan dock inte kommentera vad utredningen kommit fram till än, men att ytterligare information kommer snart.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.