Coronavirusets spridning

Finland har fått förfrågningar om matleveranser till Sverige

publicerad 20 mars 2020
Nu gapar mathyllor tommar i så gott som varje svensk livsmedelsbutik. Frågan är nu hur länge de kan fyllas på.

Sveriges låga självförsörjningsgrad skapar problem när samhällsfunktioner minskar sin verksamhet och livsmedelsefterfrågan ökar i coronavirusets spår.

Den finska tidningen Maaseudun Tulevaisuus (Landsbygdens framtid) rapporterar att ett av Finlands största och mest anrika livsmedelsföretag, Snellmans, har fått förfrågningar från Sverige om mat, eftersom en del råvaror redan börjar ta slut i Sverige.

Matbristen i Sverige beror på störda samhällsfunktioner som uppstår i hanteringen av den så kallade Coronakrisen.
Coronakrisen har redan fått Sverige att be Finland om mat. Grannlandets självförsörjningsgrad är historiskt låg”, skriver tidningen.

Snellmans verkställande direktör, Roland Snellman, säger i en intervju att han fått förfrågningar om matleveranser till Sverige.

– De ringde oss från Sverige den här veckan. Där diskuterar de hur livsmedlen ska räcka, berättar Roland Snellman för den finska tidningen.

– I Sverige har graden av egen livsmedelsförsörjning redan fallit till 50 procent, medan den i Finland är 80 procent. Coronaviruset har väckt svenskarna som börjat oroa sig för vad som händer om gränserna stängs helt och maten tar slut. I Sverige…


 


Liknande artiklar: