FBI utreder Swedbank och SEB

publicerad 19 december 2020
800 gripna

Swedbank och SEB utreds för penningtvätt av FBI och amerikanerna har nu bett Sverige om hjälp i sin utredning.

FBI, amerikanska justitiedepartementet och en federal åklagare utreder just nu penningtvättshärvorna i Swedbank, SEB och Danske Bank, enligt källor till DI.

Tidigare under året straffades Swedbank med 4 miljarder kronor och SEB med 1 miljard kronor i böter eftersom de inte lyckats bekämpa penningtvättshärvorna i deras baltiska verksamheter. Det hände efter flera avslöjanden under förra året om deras och Danske Banks tvivelaktiga affärer. Nu riskerar storbankerna ännu hårdare påföljder.
Misstankarna uppges förutom penningtvätt även gälla bedrägeri. USA begärde rättshjälp från Sverige i somras eftersom utländska myndigheter inte får agera ensamma på svensk mark, de behöver få godkänt av Sverige innan de samlar bevis.

SEB:s aktier sjönk 6 procent en halvtimme efter avslöjandet och Swedbanks aktier sjönk närmare 8 procent.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!