Estonia-filmare döms för brott mot gravfriden

Estoniakatastrofen

publicerad 5 september 2022
- av Sofie Persson
Henrik Evertsson.

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson blev förra året friade efter att ha anklagats för brott mot gravfriden när de filmade sin dokumentär vid Estonias fartyg. Senare beslöt man dock att göra om rättegången och förhandlingarna påbörjades i augusti i år.

Nu har tingsrätten dömt dem för brott mot griftefriden. Straffet blir dagsböter.

Evertssons och Anderssons dokumentär Estonia – fyndet som ändrar allt, väckte stor uppståndelse när den kom ut eftersom man bland annat kunde visa ett tidigare okänt hål i fartygets skrov – en genant upptäckt för Sveriges och Estlands regering. I samband med dykningen anklagades de båda männen för att ha brutit mot gravfriden kring fartyget varpå de båda åtalades vid Göteborgs tingsrätt. Båda männen friades dock eftersom tingsrätten ansåg att det inte bör omfattas av den så kallade Estonialagen eftersom dykningen utfördes från ett tyskflaggat fartyg från internationellt vatten och att avtalet som slöts mellan Estland och Finland med syfte att förhindra dykningar därför inte är tillämpligt.

Senare beslöt man dock att Estonialagen visst kunde tillämpas och i augusti påbörjades huvudförhandlingarna åter igen mot Evertsson och Andersson, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu döms journalisten och vrakexperten för brott mot gravfriden vid Göteborgs Tingsrätt.

Tingsrätten konstaterar att åklagaren styrkt att de två männen gjort sig skyldiga till brott mot lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia“, skriver Göteborgs Tingsrätt.

Därmed menar man att det inte finns något hinder mot att tillämpa den svenska lagstiftningen eller något skäl till att gärningen ska vara straffri, vare sig på grund av rättsvillfarelse, intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet eller på grund av läran om social adekvans.

Skyddet för gravfriden väger starkare än intresset till skydd för yttrande- och informationsfrihet, säger rättens ordförande, lagmannen Göran Lundahl.

Straffet bestäms dock enbart till dagsböter då man anser att motivet bakom gärningen mildrar straffvärdet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!