Estoniakatastrofen

Damberg: Haverikommissionen kan tillåtas dyka på Estonia

publicerad 15 januari 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Efter påtryckningar har regeringen nu bytt fot och vill nu möjliggöra att göra fler dykningar och undersöka vraket – åtminstone om det är den hårt kritiserade Haverikommissionen som gör det. Inrikesminister Mikael Damberg (S) poängterar dock att man inte tänker skicka ner några mänskliga dykare.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur såväl det svenska folket som estniska myndigheter vill att Estoniakatastrofen utreds grundligt och att fler dykningar genomförs efter att det det officiella narrativet och förklaringsmodellerna kring varför fartyget sjönk konstaterats vara grovt felaktiga.

Efter Henrik Evertssons banbrytande dokumentär, där det bland annat framkommer att militära transporter fanns ombord under förlisningen samt att ett stort hål påträffats i Estonias skrov, har pressen på att ordentligt utreda hela förlisningen blivit hårdare. Mot bakgrund av den svenska regeringens misstänkta delaktighet i katastrofen och hanteringen av den, har det dock samtidigt setts som osannolikt att en ny oberoende utredning skulle bli aktuell.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) menade under torsdagen att man åtminstone delvis har tagit till sig…


 


Liknande artiklar: