Inrikes

Avslöjade hur äldre kvävs till döds – då fick sjuksköterskan sparken

Publicerad 6 maj 2020

Sjuksköterskan Latifa Löfvenberg larmade om missförhållanden under coronakrisen och hur smittade patienter nekats syrgas och fått kvävats till döds. För det har hon nu fått sparken av sin arbetsgivare.

Löfvenberg, som också är lokal- och regionpolitiker för Sverigedemokraterna, arbetar till vardags som sjuksköterska inom den privata vården i Gävle och Stockholm. Efter att hon gått ut i medier och berättat hur illa många äldre coronasmittade patienter behandlas inom vården fick hon på oklara grunder sparken.

– Jag uppskattar att runt tio personer har dött senaste tiden, och de har inte blivit testade för covid-19. Patienterna har dött av andningsrelaterade besvär, de har kvävts till döds och vi har ingen syrgas att ge dem. Istället får de morfin för att dämpa den värsta smärtan och rädslan. De nekas även sjukvård, då man fått direktiv från regionen att inte skicka in patienter med covid-19-symptom till sjukhuset, säger Latifa Löfvenberg till Nyhetsbyrån.
Hon menar även att varken kommunen eller regionen tar något ansvar för patienternas smärtsamma död och att lidandet enkelt hade kunnat motverkas om syrgas satts in, något som inte är aktuellt utanför sjukhusen i Region Gävleborg.

– Jag hade velat att man köpt in syrgaskoncentratorer för att ge patienterna syrgas i lindrande syfte, men det går inte, säger Latifa Löfvenberg.

Istället blev Löfvenberg avskedad med omedelbar verkan. Hon vet inte heller varför och hennes fackliga ombud kräver att arbetsgivaren förtydligar på vilka grunder hon egentligen sparkas. Själv tar den frispråkiga sjuksköterskan det hela med en klackspark och menar att det viktiga är att berätta om missförhållanden man ser.

– Jag klarar mig alltid som sjuksköterska. För undersköterskorna kan det vara värre, de kanske tar det säkra före det osäkra och håller tyst. De jobbar dagligen med de här patienterna och får se så mycket lidande. De har inte en rättmätig lön för att behöva utstå sådana här saker, säger Löfvenberg.

Även internationella medier som BBC har uppmärksammat Löfvenbergs historia och det faktum att hon sparkades och noterar att de stora svenska mediehusen inte har uppmärksammat fallet.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!